Thorbeckewal - Foto: Arjen van der Zee
Thorbeckewal
Foto: Arjen van der Zee

Het weer: Zon en stapelwolken, koeler dan afgelopen dagen

Zwolle – Vrijdag is het koeler in Zwolle dan eerder deze week. Maar verder is er niks mis met het weer. De zon werpt zonnestralen op de stad en er verschijnen stapelwolken. Dat is maar goed ook, want anders zou het nogal saai zijn in de egaal blauwe lucht. Het blijft droog.

De wind waait niet meer uit het zuiden maar uit het noordwesten. Hij is in de ochtend matig, kracht 3, in de middag toenemend naar kracht 4. Een hogedrukgebied dat door de Duitse weerdienst Jacqueline is genoemd, zorgt voor de noordwestelijke wind. Hiermee wordt lucht aangevoerd die van polaire oorsprong is. Dat klinkt kouder dan het is. In de middag loopt de thermometer op naar ongeveer 10 graden. Zit je ergens uit de wind, dan voelt het in de zon een stuk warmer aan. In avond en nacht valt de wind grotendeels weg. Er is kans op mist.

Zaterdagochtend is de mistkans in de regio Zwolle groot. Het zicht knapt in de loop van de ochtend op met hulp van de zon, die ook de rest van de dag flink schijnt. Op neushoogte is het kwik ‘s morgens vroeg gedaald naar een waarde net boven het vriespunt. Op de grond kan het een beetje vriezen. Het zit er dik in dat je autoruiten moet krabben.

Het hele weekend ziet het weer er dankzij hogedrukgebied Jacqueline goed uit, als je genoegen neemt met frisse ochtenden en een middagtemperatuur van 10 tot 12 graden. Doordat de wind slechts zwak is, drukt die de gevoelstemperatuur weinig. De zon zorgt voor warmte op je gezicht.

Ook na het weekend zit Jacqueline nog stevig in het zadel. Regen blijft daardoor op grote afstand en de wind houdt zich rustig. Er is kans op mist in de nacht en vroege ochtend. Overdag doet de zon flink haar best boven Zwolle.

Artikel delen: