IKEA Zwolle één van de grootsten in Nederland

Zwolle – De gemeente Zwolle en IKEA presenteerden dinsdagavond in het Van der Valk restaurant aan de Kranenburgweg het programma van eisen voor de bouw van IKEA Zwolle op industrieterrein Hessenpoort. IKEA en de gemeente Zwolle hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar de komst van het woonwarenhuis op het bedrijventerrein Hessenpoort naast het complex van Intratuin. Op 12 juni hebben de beide partijen daarvoor een intentie- overeenkomst gesloten. Vervolgens zijn IKEA, de architect en de gemeente hard aan de slag gegaan. De gemeente heeft inmiddels de basis gelegd voor het conceptprogramma van eisen: de eisen die aan het IKEA-gebouw en de inrichting van het terrein gesteld worden.

De nieuwe IKEA-vestiging in Zwolle wordt één van de grootste en modernste vestigingen in Nederland en zal een omvang krijgen tussen de 28.000 en 30.000 m2. In de toekomst kan het complex nog uitgebouwd worden naar 40.000 m2. Het uiterlijk van het gebouw zal de bekende blauw-gele kleuren gaan krijgen. De gemeente Zwolle vindt het belangrijk dat de 1.100 parkeerplaatsen onder het gebouw komen. Verder moet de IKEA passen in het ruimtelijke beeld van Hessenpoort en moeten de gevels transparant en representatief zijn. De opening zal waarschijnlijk begin 2011 zijn. IKEA Zwolle rekent op een miljoen bezoekers per jaar. Bezoekers bij de presentatie zien in dat laatste aspect een probleem. Ze verwachten op de A28 en de Kranenburgweg veel autoverkeer of files.

In 1982 was er voor het eerst sprake van de komst van Ikea naar Zwolle. De gemeente wilde echter geen toestemming geven voor een vestiging in de buurt van de snelweg op de Voorsterpoort, maar wilde dat de Zweden op een andere locatie in de gemeente gingen bouwen. Daar zag Ikea niets in, wat leidde tot een patstelling. Nu komt de locatie in Hessenpoort, vlakbij de snelweg.

Deze was in eerste instantie voorbestemd voor hotelketen Van der Valk, waardoor ruimte ontstaat voor Ikea. Bij Ikea Zwolle zullen naar verwachting zo’n 400 mensen een baan gaan vinden. De Zwolse Ikea gaat goed 50 miljoen euro kosten. /**/

Artikel delen:
Reacties 57
 1. Heel mooi!! Een van de modernste en grootste vestigingen van het land.
  Las dat ze na 2011 zelfs uitbreiden met een glasshouse. Veel lichtinval met seizoens gebonden producten.


  Maak melding

 2. Mooi natuurlijk, maar hoop wel dat ze goed rekening houden met de te verwachten extra drukte die dat te weeg brengt.
  De A28 en de Kranburgweg worden al steeds drukken

  IKEA Zwolle rekent op een miljoen bezoekers per jaar. Bezoekers bij de presentatie zien in dat laatste aspect een probleem. Ze verwachten op de A28 en de Kranenburgweg veel autoverkeer of files.  Maak melding

 3. @ Emile: Volgens mij word de mogelijkheid van (te?) veel drukte op de autowegen naar IKEA door veel reageerders, maar toch ook in de politiek, erkent. Heb jij zicht op de plannen die er al zijn of die nog gaan komen om het verkeer niet vast te laten lopen?


  Maak melding

 4. @zwolsche kwartier, zoals hij hier staat op de lijkt hij wel goed te staan of de foto moet onduidelijk zijn. Het woord IKEA staat inderdaad wel op de verkeerde plek 😀 ;D >:(


  Maak melding

 5. 400 banen is een mooi aantal. En wat is dat toch voor gezeik tegen Berkum. De tijd dat Berkum een elite-wijk was is al jaren niet meer zo.
  (Woon er overigens zelf niet)


  Maak melding

 6. @R, 400 banen is niet verkeerd dacht ik zo.
  En effe over Berkum, daar proberen ze elke ontwikkeling tegen te houden.
  nieuw stadion-bezwaar
  IKEA-bezwaar
  uitbreiding hoognodige woningbouw Zwolle-bezwaar

  Het is dus geen wonder dat de meeste Zwollenaren de houding van de immer dwarsliggende Berkummers nogal bezwaarlijk beginnen te vinden.


  Maak melding

 7. ik zou het graag willen. ik ben een groot bewonderaar van de oprichter van ikea en na jaren in de steun ben ik er ook wel een beetje aantoe. kan ik voor halve dagen beginnen om te kijken hoe dat ook alweer gaat.


  Maak melding

 8. 400 medewerkers zijn er best veel en over het concept een mooi ontwerp concept. en een mooie grootte 44.000m2.
  en dan nog die toren er naast van van der valk van 50 meter.
  dus wordt toch een succesvol gebied.


  Maak melding

 9. Ben ik dan de enige die 1100 parkeerplekken wat weinig vind?
  Lijkt me dat ze toch van Hengelo geleerd moeten hebben? Daar is de oplossing: een wijk verder (hier dus Berkum inderdaad) de auto neerzetten en per bus vervoerd worden naar de IKEA…
  Lijkt me dat de Berkummers dan wel reden hebben om te klagen.


  Maak melding

 10. Berkum is nog wel een aardig eindje lopen vanaf daar. Het probleem zal zich daar dus niet naar toe verplaatsen.
  Maar, het kan als een goed Berkummer betaamt nooit kwaad om te klagen ;).


  Maak melding

 11. Het lijkt mij dat Berkum al hun “klaagkrediet” wel heeft verspeeld Marrianne, ongeveer sinds Zwollerkerspel. Stadshagen heeft daarentegen nog onnoemlijk veel “klaagkrediet”. Zuid ook: lang op centrum moeten wachten en andere voorzieningen die ff duren. Als ik het zo lees valt er soms aan de veiligheid nog eea te verbeteren. Ook wijken als Kamperpoort (lang ondergeschoven kind) en Holtenbroek (mooi geworden, maar duurde even en zijn de verplicht verlaters van hun woningen nu tevreden?) hebben volgens mij nog veel “klaagkrediet”.

  Maar Berkum….mooie, leuke gezellige v.v. leuk, intiem winkelcentrum, gezellig wijkcentrum, ach ja en leuke omgeving, gezellige jeu de bouleplaats. Lachen met vele inwoners maar “klaagkrediet” nee: OP.


  Maak melding

 12. Zeg Dick om de drukte te voorkomen kan de IKEA toch een pendelbus met aanhanger van en naar Zwolle laten lopen .Heb je niet zoveel auto,s op de weg daar .  Maak melding

 13. @ Pieter; heb het al eens eerder gelezen maar een pendelbus lijkt mij een goed idee. Zal wel heel regelmatig heen en weer moeten rijden, want als mensen (klanten) ergens een hekel aan hebben is het “wachten”.


  Maak melding

 14. Haha Dick, misschien een idee om het klagen aan banden te leggen, om jaarlijkse klaagbonnen uit te reiken per wijk. Zodat ze eens goed afwegen waarover ze klagen, nu kunnen ze overal zomaar roet in het eten gooien, dan woprdt de drempel wat redelijker lijkt me;)


  Maak melding

 15. @PEC:
  Even goed lezen hoor, ik zei namelijk:

  een wijk verder (hier dus Berkum inderdaad) de auto neerzetten en per bus[/b] vervoerd worden naar de IKEA…

  Dus niet lopend…


  Maak melding

 16. in berkum zijn geen of slechts enkele werklozen. wij hebben dus geen enkele baat bij werkgelegenheid die ikea op de hessenpoort gaat bieden, de plek waar generaties lang koeien en paarden hebben gelopen. wel zullen wij al dat blik door ons dorp krijgen, de kasten er nog half uitstekend. dat ik hier steeds allerlei dingen lees over berkum wordt vaak geschreven door mensen die het zich financieel niet kunnen veroorloven om er te wonen.


  Maak melding

 17. joop, Berkum floreert wel degelijk op de Zwolse economie, aangezien zij rechtstreeks valt onder de gemeente Zwolle. Je buuv’ is dan wellicht niet een baantje rijker, jullie hebben er wel degelijk baat bij. En eerlijk is eerlijk, de Ikea schaadt, qua schoonheid, Berkum minder dan de gemiddelde Berkummer Zwolle schaadt ;D


  Maak melding

 18. een wijk verder (hier dus Berkum inderdaad) de auto neerzetten en per bus vervoerd worden naar de IKEA…

  Daar zit je dan lekker met je complete Livsta-keuken of complete Knudda-slaapkamer in de pendelbus… ;D


  Maak melding

 19. Hahahaha, Joop. Ben je echt serieus joh? Ons dorp? hahaha….ik kom echt niet meer bij!! Waar ben jij blijven steken joh! Je woont gewoon in Zwolle en als het je niet bevalt koop je toch in een echt dorp een dikke woning, aangezien je financieel op rozen zit. Of woon je stiekem toch in zo’n piepkleine huurwoning die er genoeg zijn daar in Zwolle-Oost….
  on-topic: ziet er goed uit dat Ikea nieuwe stijl. Goed voor de stad!! Wel ff die wegen aanpassen daar en geen halve (Zwolse) maatregelen!!


  Maak melding

 20. Joop

  Op dit forum kunnen we ons beklagen,
  Het geeft ons de kans om onze mening uit te dragen.

  Een man trommelt hier regelmatig op de digitale drum, zijn naam is dat is Joop uit Berkum.

  Een demonstratie van de NVU vindt hij nog niet zo slecht, echter in een echte democratie is dit zijn goed recht.

  Nu vreest hij meubelmaker uit Zweden, heeft de gemeente Zwolle hier wel het rechte pad bereden ?

  En geloof me bij iedere mogelijke verandering,
  is volgens Joop zijn welzijn in het geding.

  Laat nu maar alle dingen zoals ze nu zijn,
  hierbij voelt de mens uit Berkum zich gewoon fijn.
  Maak melding

 21. Doodsteek voor de Zwolse middenstand? Ik kwam toch al nooit op die schandalig dure woonboulevard. Alleen de Kwantum (matige spullen) en de Trendhopper zijn nog redelijk qua prijzen. Ik geloof niet dat de Ikea andere zaken beconcurreert in Zwolle. Of het moet den wellicht Leenbakker zijn.


  Maak melding

 22. @gezellig: precies 1 maand te vroeg met die flauwekul. die ikea had toch mooi op de ouwe plek van beers/scania gekund, hebben die andere meubelboeren ook loop in de keet


  Maak melding

 23. @dick: ik weet dat er plannen in de maak zijn om het verkeer rondom de ikea niet te laten vast lopen, maar heb ook nog niet inzichtelijk hoe die plannen er precies uit zien.

  Ben zelf ook wel benieuwd, vooral gezien het te verwachten aantal bezoekers.


  Maak melding

 24. @Joop
  Flauwe kul ? In de top-100 Nederlandse tradities die het Nederlandse Centrum voor Volkscultuur heeft samengesteld, staat pakjesavond op 5 december op de eerste plaats.

  Het is overigens jammer dat de Zwolse IKEA niet gewoon de allergrootste van Nederland wordt. Die blauw/gele doos had gewoon 5 jaar geleden al op de Hessenpoort moeten staan.


  Maak melding

 25. Super-Manus
  Dat wil ik ook! mini-skuit:

  geschreven door jan schuiten, op 5 november 2008 om 20:52

  ik ga daar solluciteren als manus van alles in facilitAIr opzicht.

  Zou ik ook wel willen. “@ your service ;)”

  Ook wat Civiels erbij?


  Maak melding

 26. @ Emile: interessante discussie, maar (niet om te dollen) het zou belachelijk zijn als Berkum weer gespaard werd. Bedoel jij weet ook dat er al wel minstens 30-40 jaar allerlei politieke invloed (in ruste) aan de onzichtbare lijntjes trekt. Op een gegeven moment loopt dat volgens mij uit de klauw en voelen andere wijken, waar nooit iets kan, zich terecht achtergesteld. Dat daar veel klagers zitten (ook heel veel leuke mensen) kan dat “ongelijkheidsgevoel” makkelijk versterken.


  Maak melding

 27. Berkum > verhuizen
  Ik stel dan ook voor Berkum volledig af te breken en 1 op1 te verplaatsten naar Staphorst, Genemuiden of Noord Veluwe.  Maak melding

 28. Jeetje!
  Ik weet niet waar ik moet beginnen!

  Joop, wederom hoop ik, dat je hier grappen maakt. Maar ik ben bang, dat je het ECHT serieus meent! Van iemand anders kwam al de vraag waarom mensen toch zo afgeven op Berkum. Nou, als je alleen al de houding van enkele Berkummers hier op het forum bekijkt (inclusief de neerbuigende uitlatingen over de rest van Zwolle) weet je volgens mij wel genoeg!

  Een doodsteek voor de Zwolse middenstand?!? Een reden voor de Zwolse middenstand om eens aan het werk te gaan en eens wat innovatiever te zijn! Wij reizen telkens naar Amersfoort, Groningen, Utrecht enz om naar de Ikea te gaan. Waarom? De woonboulevard van Zwolle is een lachertje! Veel te duur en voor mensen die hun woning een beetje leuk willen inrichten is er weinig te halen!


  Maak melding

 29. geschreven door joop, op 5 november 2008 om 17:52

  in berkum zijn geen of slechts enkele werklozen.

  Hahaha… dat lijkt alleen maar zo.
  Die goochemerts stappen ’s morgens op de fiets om moeder de vrouw en de buurt te doen geloven dat ze naar het werk gaan, maar ondertussen zitten ze te luibuizen in de Vrolijkheid. ;D


  Maak melding

Reageer