Rosa da Silva - Foto: Casper Koster
Rosa da Silva
Foto: Casper Koster

Zwolse theaters verrast publiek met gratis voorstelling

Zwolle – Op 13 maart 2020 moesten bijna alle theaters ter wereld hun deuren sluiten vanwege corona. Nu, één jaar later, wordt er in meer dan dertig landen op 13 maart 2021 de voorstelling Wit Konijn Rood Konijn gespeeld om hierbij stil te staan. Een initiatief van het Aurora Nova Theater in Berlijn.

In theaters over de hele wereld, van Argentinië tot Australië en van India tot Nederland, gaan acteurs het toneel op om de kracht van theater te tonen. Een internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan. De kracht van theater zal 24 uur lang over de aardbol zinderen. In Theater de Spiegel stapt Rosa da Silva het toneel op om Wit Konijn Rood Konijn te spelen.

De tekst van het stuk zit in een verzegelde envelop. Rosa da Silva opent ter plekke, op het podium, deze envelop. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint zij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Samen met het publiek ontdekt zij tijdens het lezen en spelen de inhoud van de internationale theaterhit Wit Konijn Rood Konijn van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. Dit stuk is sinds de première tien jaar geleden in meer dan 25 talen vertaald, waaronder in het Nederlands en is al duizenden keren opgevoerd. En steeds door andere acteurs. Want wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk, en mag het niet nog een keer spelen.

Zwolse theaters nodigt iedereen uit om op zaterdag 13 maart vanuit hun huiskamer deel uit te maken van deze grootse, internationale theaterbeleving. “Juist op deze datum kijken we graag samen met u uit naar de toekomst. Met frisse moed. De verwachtingen zijn hoog gespannen, wanneer mogen we u eindelijk weer ontmoeten? Laat dit een startschot zijn van een nieuwe periode, waarin de inspiratie en de verbeeldingskracht weer zegevieren,” aldus programmeur Joy Kreiken.

Een gratis kaartje voor de livestream Wit Konijn Rood Konijn kan gekocht worden via zwolsetheaters.nl

Foto's 2
Zwolse theaters verrast publiek met gratis voorstelling
Artikel delen: