Pannekoekendijk - Foto: Wouter Steenbergen
Pannekoekendijk
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Nachtvorst, overdag veel zon en droog

Zwolle – Vrijdag is er weinig op het weer in Zwolle aan te merken. Behalve over de temperatuur, want die is onder de maat voor begin maart. Na een heldere nacht vriest het vrijdagmorgen licht, denk aan een minimum rond -2 graden Celsius, aan de grond iets kouder. Wie vroeg weg gaat met de auto moet zich voorbereiden op autoruiten krabben.

In de middag loopt de temperatuur op naar 6 graden, meer lijkt er door de aanvoer van lucht uit het noorden niet in te zitten. Die aanvoer is met windkracht 2 à 3 weliswaar niet sterk, maar vanuit het noorden hoef je geen warmte te verwachten. De zon straalt vrijdag energiek in op je zonnepanelen. Die is in de ochtend al actief en blijft dat de rest van de dag. In de middag ontstaan stapelwolken, die de zonnestraling nauwelijks blokkeren. Regen valt er niet.

Ook in het weekend is de kans op regen zeer klein. Vanaf komende woensdag vindt een duidelijke weeromslag plaats. Volgens de huidige berekeningen krijgt Zwolle in de tweede helft van volgende week een flinke bak regen over zich heen, in gezelschap van een onstuimige zuidwestenwind. Dat is dan weer gunstig voor de opbrengst van je windturbine. De temperatuur gaat omhoog naar normale waarden voor maart.

Terugkomend op het weekendweer: het is overwegend droog en met een middagtemperatuur van ongeveer 6 graden iets te koud voor deze tijd van het jaar. Matige vorst in de nachten is verdwenen uit de weermodellen voor Zwolle. Lichte nachtvorst van ongeveer -2 graden wordt het. Dit heeft te maken met wolkenvelden die over de stad drijven. Ze temperen de vorst in de nacht. Overdag heeft de zon af en toe last van de wolkenmassa’s. De noorden- tot noordwestenwind blijft in het weekend wijselijk op de achtergrond.

Artikel delen: