GGD adviseert bezoekers over bedevaart Mekka

Zwolle – De Hadj is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die dit jaar plaatsvindt van 5 tot en met 9 december. Bij deze bedevaart verzamelen zich meer dan twee miljoen mensen van over de hele wereld in een stad van amper 200.000 inwoners. Het samenkomen van deze enorme mensenmassa uit meer dan 140 verschillende landen geeft aanzienlijke risico’s op de verspreiding van infectieziekten. De autoriteiten van het gastland Saoedi-Arabië nemen dan ook de nodige maatregelen om deze risico’s te beperken.

De GGD Regio IJssel-Vecht in Zwolle adviseert Mekkagangers om zich bij de Travel Clinic tijdig over deze maatregelen te laten informeren. Zo is een vaccinatie tegen meningokokkenziekte (nekkramp) verplicht. Meningokokken zijn bacteriën die hersenvliesontsteking en bloedvergiftigingen kunnen veroorzaken. In het verleden zijn er tijdens de Hadj meerdere malen uitbraken geweest van meningokokkenziekte. Daarbij werden pelgrims zelf getroffen maar ook gezonde Mekkagangers namen de bacteriën mee naar huis waardoor later gezinsleden en andere directe contacten de ernstige ziekte kregen. Door iedereen te vaccineren kan dit worden voorkómen.

Bij de visumaanvraag voor de Hadj moet daarom een vaccinatiebewijs worden overlegd waaruit blijkt dat het vaccin tegen de meningokokken niet langer dan drie jaar en niet korter dan tien dagen voor aankomst in Saoedi-Arabië is gegeven. Vaccinatie ónder de leeftijd van twee jaar is niet verplicht, maar wel mogelijk voor kinderen tussen de drie en 24 maanden. Bij kinderen jonger dan drie maanden geeft het vaccin helaas nog geen bescherming.

Ook andere infectieziekten, zoals polio en hepatitis A, kunnen zich tijdens de Hadj gemakkelijk verspreiden. Vaccinatie tegen deze ziekten is weliswaar niet verplicht om een visum te krijgen maar wordt wel dringend aangeraden.

Artikel delen:

Reageer