Conferentie over Klimaatverandering in Zwolle

Zwolle – Op 14 november vindt in het Provinciehuis in Zwolle een Internationale Conferentie over Klimaatverandering en Watermanagement plaats. Afgevaardigden en deskundigen uit tal van Europese Regio’s komen in Zwolle bijeen om de problematiek rond beide onderwerpen te bespreken en hun visie te delen. De deelnemers aan het congres komen uit regios in Italië, Schotland, Spanje, Frankrijk, Archangelsk en Silezië.

Het programma voor de 14e is gevuld met prominente sprekers uit binnen- en buitenland. Commissaris van de Koningin in Overijssel, Geert Jansen opent de conferentie. De introductie komt van Andries Heidema, lid van de Deltacommissie en burgemeester van Deventer. In de openingssessie wordt het woord gevoerd door Marnik Vanclooster (prof. Water Resources Research Universiteit Leuven) en Marco Gasparinetti, coördinator Climate Adaption, Water Scarcity en Droughts van de Europese Commissie, Hans Blokland van het Europees Parlement en Bernard Marquet, rapporteur bij de Raad van Europa.

In het tweede deel van de conferentie bijdragen van o.m. Christina Gutierrez-Cortines (Europees parlement) Henning Jensen (Comité van de Regio’s), Pieter Pauw (researcher klimaatverandering VU Amsterdam) en Gedeputeerde Piet Jansen.

Andere sprekers zijn Clemens Cornielje (CdK Provincie Gelderland), Lenie Dwarshuis (Gedeputeerde Zuid Holland), Vitaly Fortygin (President Regio Archangelsk), Albert Cerise (president Regio Valle d’Aosta) Alexander de Roo (voorm. Vice president Europees Parlement) en Elvira Rodriguez Herrer (president Regio Madrid). De belangrijkste missie van de conferentie is het uitwisselen van ideeën en het afstemmen van beleidsvisies vanuit de verschillende Europese regio’s. Daarbij staat het debat centraal. “Klimaatverandering is een groeiende politieke kwestie, die roept om uitwisseling van kennis en afstemming tussen de Europese regio’s onderling” aldus CdK Geert Jansen van de organiserende provincie Overijssel.

De roep om extra aandacht voor de klimaatkwestie klonk vorig jaar op uit Provinciale Staten. Voorzitter van de Staten Jansen, lid van de werkgroep CALRE (Conferentie van voorzitters van wetgevende deelstaatparlementen van Europa) maakte zich vervolgens sterk voor een internationaal klimaat congres ín Overijssel.

“The International Conference on Climate Change and Water Management” gaat van start op 13 november. Tegen de avond worden de internationale gasten verwelkomd in het provinciehuis, waarna een expertmeeting plaatsvindt. De conferentie op 14 november begint om 9.30 uur. Op zaterdag 15 november maakt het gezelschap een excursie naar de Balgstuw Ramspol.

Voor meer informatie: kijk op http://www.ccwzwolle.nl/

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Kunnen ze niet beter gewoon DOEN in plaats van voor de zoveelste keer (met teveel mensen om afspraken te maken) te gaan “conferentioneren”?

  excursie naar de Balgstuw Ramspol is wel weer goed; dat dan weer wel. Heb ik ook nog vaak excursies gegeven 😉


  Maak melding

 2. Ach niemand wil er nu geld aan besteden nu de economie wat minder is. Het resultaat van deze conferentie is dus ook al bekend. ‘Ondanks de economische achteruitgang vinden wij het belangrijk dat…… ‘


  Maak melding

 3. Voor wat betreft ons mooie land is er toch al heel wat geld uitgetrokken, dacht ik. Dit zal misschien “internationale samenwerking” als doel hebben….tja, dan zou je wel eens heel goed gelijk kunnen krijgen René. Samenwerken, zelfs samen werken, is nog steeds ernstig moeilijk voor veel mensen. Zeker internationaal en zeker als ze met te veel zijn om wat te besluiten. Maar goed het Provinciehuis staat ook weer ff in het zonnetje.


  Maak melding

 4. René, hiermee bevestig je wel heel direct dat economie duidelijk boven ecologie wordt verkozen. Immers, ondanks de economie…daar begint het zelfs mee.
  Ik vind ecologie veel belangrijker dan economie. Zonder natuur leeft men niet, zonder geld wel….

  Toch, er was laatst iemand met een interessant artikel over de manier om zowel ecologie als economie te versterken…..ging over groene energie en de positieve gevolgen voor de economie daarvan….


  Maak melding

Reageer