GL/DG positief over Ulu-moskee in Holtenbroek

Zwolle – De fractie GroenLinks/DeGroenen is enthousiast over de plannen die BenW gisteravond heeft ontvouwd voor de huisvesting van de Ulu-moskee aan de Gombertstraat  in Holtenbroek. GL/DG: Het is al lange tijd breed bekend dat de Ulu-moskee uit zijn huidige behuizing aan het Assendorperplein is gegroeid. Deze Zwolse gemeenschap van Turkse Islamieten is de laatste jaren immers enorm gegroeid, dit mede door de vele maatschappelijke activiteiten die zij ook samen met andere Zwollenaren ontplooit.

Het is de groene fractie bekend, dat de Ulu-moskee vele serieuze pogingen heeft ondernomen om een andere ruimte te vinden. Zo is enkele jaren geleden uitgebreid in het nieuws geweest dat de Rooms-Katholieke kerk de Michaelskerk niet aan een Islamitische gemeenschap als de Ulu-moskee wilde verkopen. Aan deze discriminatie op grond van religie heeft de fractie zich enorm gestoord en daarover een open brief aan BenW geschreven. Een jaar later kwam de Scheppingskerk in Holtenbroek te koop. Dat leek een nieuwe uitgelezen mogelijkheid voor de Ulu-moskee om in te trekken. De leegloop van een aantal kerken in Nederland moet naar de mening van GL/DG logisch gezien leiden tot het bieden van ruimte aan nieuwe religieuze groepen. De pogingen van de Ulu-moskee om de Scheppingskerk te kopen strandden echter ook, dit keer om duistere redenen. De fractie van GL/DG heeft het vermoeden dat ook hier sprake is geweest van discriminatie op grond van geloof.

“Dit is moeilijk hard te maken omdat de verkoop van panden tussen particuliere eigenaren plaatsvindt”, zegt GL/DG. Een onderzoek naar de feiten hierover zou naar de mening van de fractie echter niet verkeerd zijn. Inmiddels was de situatie zodanig dat naar de mening van GL/DG bemoeienis van de gemeentelijke overheid met het huisvestingsprobleem van de Ulu-moskee meer dan gerechtvaardigd was.

De fractie van GL/DG is dan ook bijzonder blij dat BenW samen met de Ulu-moskee actief naar mogelijkheden heeft gezocht om een geschikte ruimte te vinden. GL/DG betreurt het nog steeds dat de leegstaand van kerkgebouwen, zoals die ook in Zwolle voorkomt, niet leidt tot vergelijkbaar gebruik door een andere gemeenschap.

Naar het oordeel van GL/DG is dat verkwisting van voor religieuze beleving geschikte ruimte. GL/DG hoopt dat de Ulu-moskee goed uit de voeten kan met de voormalige Deltion-locatie in Holtenbroek.

Artikel delen:
Reacties 24
 1. GL/DG lijkt zowaar goed bezig; gister al met dat Ella-debat over de van tante TON geerfde ernorme schuld in Rotjeknor. Nu hier een positief licht op geworpen…..heeft die cursus nu al effect. Zo snel gaat alles toch niet in de politiek? Of moeten de cursisten examen doen tijdens de klimaatconferentie in Zwollywood?


  Maak melding

 2. Inwoners van de Zwolse wijk Holtenbroek lopen niet warm voor de komst van een moskee in hun wijk. Dat bleek op een informatiebijeenkomst waar de gemeente plannen voor de moskee presenteerde.

  De bewoners denken dat een moskee niet in hun buurt past. Bovendien vrezen ze voor parkeeroverlast. De Turkse Ulu moskee in de wijk Assendorp wil graag een nieuw pand bouwen op de plek waar een oud schoolgebouw staat van het Deltion College. Dat gebouw komt volgend jaar in handen van de gemeente als de leerlingen worden overgeplaatst naar de nieuwbouw van de school.

  RTV Oost


  Maak melding

 3. Ik vind de huidige locatie aan het Assendörperplein een juiste.
  Daar mengen zich vele verschillende bevolkingsgroepen op een gemoedelijke Zwolsche wijze.

  Maar ja, bij nijpend ruimtegebrek zal er een ander gebouw gezocht moeten worden.  Maak melding

 4. erg ongenuanceerd en onbeargumenteerd Pp…

  Toch idioot, dat er tegenwoordig kerken dienst doen als woonruimte, expositieruimte, dansruimte, etc. etc. en dat een andere geloofsgemeenschap er uit geweerd wordt!!!
  Misschien zijn toch niet alle Nederlanders zo tollerant…


  Maak melding

 5. Holtenbroekers jullie snappen er nix van. Wij gaan ze missen.
  Iemand trouwens enig idee wat er dan in de Moskee komt? Van wie is dat gebouw eigenlijk?


  Maak melding

 6. mij kan t niet schelen, maar doorgaans vallen die gasten altijd overal zelf over.

  t is maar net welke drempels je ze in de weg legt 😉


  Maak melding

 7. idd assendorper, vind het best jammer dat ze vertrekken, vond het wel een gezellig gebeuren….maar goed, als de ruimte te klein wordt, dan is het niet anders….


  Maak melding

 8. ‘Dat volk’…..
  Joop, ‘dat volk’ zijn gewoon Turken hoor of heb je er moeite mee of deze bevolkingsgroep bij hun naam te noemen??? En in Berkum woont weer ‘ander volk’, of niet…..


  Maak melding

 9. nou ik moet zeggen dat ik in berkum niet veel turken tegenkom. dat is op de willem ruijslaan in kralingen wel wat anders. evengoed geen problemen met deze bevolkingsgroep.


  Maak melding

 10. Laat joop maar lekker blij zijn dat hij dat volk niet heeft. Laten wij blij zijn dat Joop in Berkum woont, die man brengt je niks. Ik ken een aantal Turken Joop en moet zeggen dat de meest domme uitspraak van hen, stukken diepgaander is dan wat jij hier raaskalt


  Maak melding

 11. @gehe, neem maar van mij aan dat het merendeel van de berkummers er heel anders over denkt. ik wil graag als berkumer niet over dezelfde kam worden geschoren als joop!!


  Maak melding

 12. Sorry Walter, ik scheer berkummers ook niet over een kam, al heb ik dat overigens wellicht wat verkeerd neergezet. Joop zal verder ook wel een prima kerel zijn, maar wilde de bal even terugkaatsen…..dat vond ik wel gepast 😉


  Maak melding

 13. BESTE Joopie ik nodig je graag uit hier in holtenbroek om met mij in deze multi cultirele wijk te bezoeken.En dan zal ik je leren wat leven is dan dat schijn heilige racistische bull shitt getetter van je GEERT W


  Maak melding

 14. Moskee aan de Gombertstraat
  Vrijheid van Godsdienst geld voor elke groepering, die zich houdt aan de nederlandse wet. Het zou me ook niet verbazen, dat straks aan de buitenkant niet te zien is, dat het over een moskee gaat.


  Maak melding

Reageer