Buitenkant - Foto: Wouter Steenbergen
Buitenkant
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Eerst wat zon, daarna herfstachtig met buien en veel wind

Zwolle – Vrijdag is een herfstdag in Zwolle. De wind schiet niet zo ver uit zijn slof als op donderdag. Het beste deel van de vrijdag is de ochtend, als je het droog wilt houden. De zon schijnt tussen de jachtige wolkenpartijen door.

Meteen al staat er een matige zuidwestenwind, kracht 4, die in de loop van de ochtend opschaalt naar windkracht 5, een vrij krachtige wind. Vanaf het eind van de ochtend doemen de eerste buien op boven de stad en in de middag volgen er meer. Die zijn nog energieker en kunnen gepaard gaan met onweer. Windstoten tot zo’n 75 kilometer per uur zijn mogelijk, nu meer vanuit het westen. Het wordt in de middag ongeveer 8 graden. In de avond zakt de buienactiviteit in. De wind zwakt iets af naar kracht 4. Maar dat is tijdelijk.

Want in de tweede helft van de nacht van vrijdag op zaterdag gaat de wind er weer tegenaan met kracht 5 uit het zuidwesten. Een front met regen trekt vanuit het westen over de stad. Zaterdagochtend deponeert dat mogelijk al 5 liter regenwater per vierkante meter in Zwolle. Daar blijft het niet bij, er staan daarna ook nog losse buien op het programma. Bij de buien moeten we ons weer schrap zetten voor zware windstoten tot 90 kilometer per uur. Code geel is te verwachten.

Een strakke westelijke stroming in de bovenlucht transporteert het ene na het andere slechtweergebied vanaf de oceaan onze kant op. Vanaf maandag kantelt de stroming echter. De aanvoer komt uit het noordwesten tot noorden – warm wordt het dus niet – doordat een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan zich opdringt naar onze regio. In de loop van volgende week wordt het een stuk rustiger en actieve regengebieden blijven op afstand. Nachtvorst keert terug.

Artikel delen: