McDonald’s wil zwerfafval én informatie verzamelen tijdens Landelijke Opschoondag

McDonald’s wil zwerfafval én informatie verzamelen tijdens Landelijke Opschoondag

Zwolle – McDonald’s Heerde, Kampen en Zwolle roept buurtbewoners op om tijdens de Landelijke Opschoondag samen te werken voor een schone buurt.

De crewleden van deze McDonald’s restaurants maken dagelijks het eigen terrein en de omgeving schoon. Op de Landelijke Opschoondag vraagt McDonald’s buurtbewoners om niet alleen te helpen zwerfafval in te zamelen maar om ook data te verzamelen.

Als goede buur vindt McDonald’s het belangrijk om duurzaam bij te dragen aan een schone omgeving. Daarom draait de Landelijke Opschoondag dit jaar zowel om het inzamelen van zwerfafval als om het verzamelen van relevante data. In de Litterati-app is gedurende de Landelijke Opschoondag de uitdaging ‘LOD2021’ beschikbaar, waar iedereen aan kan deelnemen. Door deel te nemen aan deze uitdaging kunnen buurtbewoners in hun eigen omgeving afval verzamelen namens een merk en tegelijkertijd heel eenvoudig locaties doorgeven waar zwerfafval ligt.

Vrijwilligers die via de app namens McDonald’s opruimen, verzamelen daarmee data die vervolgens door Nederland Schoon aangeboden wordt aan McDonald’s. Op basis van deze data weet McDonald’s op welke locaties het zwerfafval ligt en kan dus de juiste opruimroutes gaan inplannen Op dit moment is het inzamelen van afval door vrijwilligers voor een merk een proefsamenwerking met Nederland Schoon. McDonald’s streeft naar een structurele samenwerking om zo samen nog meer te doen voor minder afval.

Samen opruimen in Heerde, Kampen en Zwolle
De Landelijke Opschoondag is een jaarlijks initiatief van Stichting Nederland Schoon, waarbij bedrijven, gemeenten en vrijwilligers samen de strijd aangaan tegen zwerfafval. Voor de McDonald’s restaurantteams in Heerde, Kampen en Zwolle is het elke dag Landelijke Opschoondag. Elk stukje zwerfafval is hen een doorn in het oog. Daarom ruimen zij elke dag zoveel mogelijk zwerfafval op, niet alleen op het eigen terrein maar ook in de wijdere omgeving.

Tijdens de Landelijke Opschoondag stropen zij de mouwen op, om samen met zoveel mogelijk buurtbewoners en gasten de omgeving op te ruimen rondom de McDonald’s restaurants. Sjoerd-Jan Feenstra, Franchisenemer van McDonald’s Heerde, Kampen, Zwolle-Noord, Zwolle-Centrum en Zwolle-Zuid: “Bij ons is het iedere dag Opschoondag, maar tijdens de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon laten wij zien dat wij samen met restaurants uit de hele regio nog eens extra onze verantwoordelijkheid nemen in het verminderen van zwerfafval in de buurt. Daarom nodigen we buurtbewoners en buurtbedrijven uit om een uurtje mee te lopen met opruimen en inzicht te krijgen in wat ons restaurantteam dagelijks opruimt.”

Aanmelden
Wil jij zelf ook je steentje bijdragen of ben je benieuwd hoe McDonald’s dagelijks omgaat met zwerfvuil? McDonald’s nodigt iedereen van harte uit op zaterdag 20 maart om vanuit de restaurants in Heerde, Kampen en Zwolle mee te lopen tussen 10.00 en 14.00 uur. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar PR.Zwolle@nl.mcd.com. Vermeld hierbij of je wil helpen in Heerde, Kampen of Zwolle. Vanwege de coronamaatregelen is het niet mogelijk om je aan te melden in groepjes groter dan twee personen.

Meten en verbeteren
In 2019 en 2020 heeft zwerfafvalexpert Zwerfinator in opdracht van McDonald’s een gedetailleerd zwerfafvalonderzoek uitgevoerd rond acht restaurants met een McDrive, om de effecten te meten van de verschillende maatregelen die afgelopen jaar zijn genomen om zwerfafval aan te pakken. Het onderzoek laat zien dat het totale zwerfafval direct rond de restaurants met 3,3% is afgenomen en dat het totale zwerfafval van McDonald’s met 16,3% is afgenomen. In de omgeving verder van de restaurants zag Zwerfinator een toename van overig zwerfafval van 12,8%. McDonald’s blijft zich onverhinderd hard inzetten in de strijd tegen zwerfafval. Zij is met gemeenten en buurtbewoners in heel Nederland in gesprek om een gezamenlijke aanpak verder te ontwikkelen en afspraken te maken over het behouden van een schone omgeving, bijvoorbeeld door het plaatsen van voldoende afvalbakken, het frequent legen ervan en het opruimen op de juiste route.

Samen meer doen voor minder afval
McDonald’s wil niet alleen maximaal afval inzamelen, maar werkt ook hard aan het verminderen, verduurzamen en recyclen van al haar verpakkingen. Met onder meer de overstap van plastic naar papieren rietjes en het vervangen van de plastic McFlurry deksel voor een kartonnen beker afgelopen oktober, wordt 125 duizend kilo plastic op jaarbasis bespaard. En afgelopen zomer zijn de verpakkingen van de Chili Chicken en de McKroket Burger vervangen door een wikkelverpakking. Hiermee wordt maar liefst 250 duizend kilo karton per jaar minder uitgegeven. Een mooi bijkomend effect van de wikkelverpakking is dat deze minder ruimte in beslag neemt in de prullenbakken, waardoor deze minder snel vol raken. Hierdoor hoeven ze minder vaak geleegd te worden en valt er minder afval uit. Daarnaast zet McDonald’s in op het zoveel mogelijk nascheiden van afval, in 2022 wil ze honderd procent van haar afval afscheiden, op dit moment is dat nog 30% procent.

Artikel delen: