Stopzetting vaccinatie met AstraZeneca-vaccin - Foto: GGD IJsselland
Foto: GGD IJsselland

Stopzetting vaccinatie met AstraZeneca-vaccin

Zwolle – Met ingang van maandag wordt ten minste twee weken gestopt met het vaccineren met het vaccin van AstraZeneca. Dit besluit van het ministerie van VWS kwam zondagavond laat binnen bij GGD IJsselland.

Aanleiding voor de stop is dat nader onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen het AstraZeneca-vaccin en trombosegevallen in het buitenland, waaronder Denemarken. Het College ter Bescherming van Geneesmiddelen (CBG) adviseert, uit voorzorg en in afwachting van een uitspraak van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), het toedienen van het vaccin tijdelijk te pauzeren.

Dit betekent dat ook GGD IJsselland plotseling geen AstraZeneca-vaccin meer kan prikken. Alle afspraken hiervoor tot en met zondag 28 maart worden door het landelijke callcenter afgezegd. Ook alle tweede afspraken gerelateerd aan eerste afspraken worden in deze periode afgezegd.Voor GGD IJsselland gaat het om 2888 afspraken die al stonden ingepland.

Iedereen die maandag een afspraak had staan, ontvangt een sms en het landelijke callcenter belt alle afspraken voor de komende twee weken af. Er kunnen voor de komende twee weken ook nog géén nieuwe AstraZenenca-afspraken worden ingepland.

Vragen?
Staat uw vraag niet bij onderstaande vragen, en wilt u wel graag antwoord, dan kunt u bellen naar het landelijke publieksnummer: 0800-1351.

Ik ben al met het vaccin van AstraZeneca gevaccineerd, wat moet ik nu doen? Waar moet ik op letten?

Het CBG adviseert mensen om direct contact op te nemen met een arts als de persoon na een prik met het AstraZeneca-coronavaccin na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgt met daarbij onverwachte en/of onbekende klachten, en/of grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid heeft.

Ik zou binnenkort gevaccineerd worden met het vaccin van AstraZeneca. Worden die afspraken afgezegd, of krijg ik nu een ander vaccin?

Alle afspraken voor vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca worden afgezegd t/m 28 maart 2021.

Ik heb een afspraak om binnenkort gevaccineerd te worden. Ik weet niet met welk vaccin. Hoe weet ik of mijn afspraak doorgaat?

Op dit moment worden drie groepen gevaccineerd met AstraZeneca:

  • Zorgmedewerkers via de GGD
  • 60-64-jarigen, mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas via hun huisarts
  • Intramurale ggz-cliënten en ggz-medewerkers via de instelling

Behoor je niet tot een van deze groepen, dan word je met een ander vaccin dan AstraZeneca gevaccineerd. Je vaccinatieafspraak gaat dan gewoon door.

Zijn de andere vaccins (BionTech/Pfizer, Moderna) wel veilig? Speelt dit issue daar ook?

De meldingen van ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) waar het CBG over geïnformeerd is, gaan over het vaccin van AstraZeneca.

Ik ben al 1x gevaccineerd met AstraZeneca. Wat betekent dit voor mijn 2e prik?

Het interval tussen twee vaccinaties met het vaccin van AstraZeneca is 12 weken. De eerste vaccins van AstraZeneca zijn in Nederland op 12 februari 2021 toegediend. GGD IJsselland verwacht op het moment van de tweede prik duidelijkheid te hebben.

Ik ben al 1x gevaccineerd met AstraZeneca. Ik wil straks niet nog een AstraZeneca prik. Kan mijn 2e prik ook met een ander vaccin?

GGD IJsselland wacht eerst het onderzoek af.

Als na 28 maart de vaccinaties met AstraZeneca weer worden opgepakt, beland ik dan achteraan in de rij?

Als het vaccin van AstraZeneca over twee weken weer kan worden gebruikt, kan het RIVM extra vaccins toeleveren bij de uitvoerders, zodat de vertraging zo snel mogelijk weer kan worden ingehaald.

Komt er nu ruimte vrij voor anderen om zich te laten vaccineren?

Nee, er is op dit moment geen ander vaccin beschikbaar, daarvoor zijn alle afspraken al ingepland bij de GGD.

Waarom kan ik nu geen nieuwe afspraak maken voor vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca voor de periode na 28 maart?

Eerst moet het onderzoek van EMA worden afgewacht. Zodra duidelijk wordt of doorgaan met vaccineren met AstraZeneca kan, worden er nieuwe afspraken worden ingepland.

Krijgen de zorgmedewerkers die de komende twee weken een vaccinatie zouden krijgen met AstraZeneca nu een ander vaccin?

Nee, dat kan helaas niet.

Waarom kunnen de geannuleerde afspraken niet vervangen worden door een vaccinatie-afspraak met BioNTech/Pfizer?

Omdat dit vaccin al is gereserveerd voor andere mensen. Er is op dit moment geen ander vaccin beschikbaar.

Ik ben gevaccineerd met AstraZeneca en maak me zorgen. Waar kan ik nu terecht?

U kunt hiervoor contact opnemen met het publieksnummer van het ministerie van VWS via 0800-1351.

Wat gebeurt er met mijn reeds geplande afspraak?

Alle afspraken worden per direct t/m 28 maart afgezegd. Hiervoor wordt telefonisch contact met u opgenomen.

Als mijn afspraak nu wordt geannuleerd, word ik dan t.z.t. opnieuw door mijn werkgever per brief uitgenodigd?

Mensen die nu worden afgezegd, worden apart geregistreerd en ontvangen later een bericht van GGD GHOR Nederland wanneer weer een nieuwe afspraak gemaakt kan worden. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer u weer in aanmerking komt voor een nieuwe afspraak. ​

Bron: GGD IJsselland

Artikel delen: