Basisschool de Vlieger 3 ontvangt Overijsselse subsidie voor groen schoolplein - Foto: Stedebouw & Architectuur
Foto: Stedebouw & Architectuur

Basisschool de Vlieger 3 ontvangt Overijsselse subsidie voor groen schoolplein

Zwolle – Katholieke Basisschool de Vlieger 3 uit Zwolle heeft als honderdste school de provinciale subsidie ontvangen voor de aanleg van een groen schoolplein.

Deze week startten zij, samen met ontwerper en hovenier Donkergroen, hun werkzaamheden. Dit werd feestelijk gevierd door de leerlingen en gedeputeerde Gert-Harm ten Bolscher. Dat de honderdste school in Overijssel nu met een subsidie van de provincie aan de slag gaat met een groen schoolplein, is een mooie mijlpaal.

In totaal hebben 113 scholen in Overijssel een subsidie ontvangen om hun schoolplein om te toveren tot een groene oase. Als het aan het programmateam Groene Schoolpleinen Overijssel ligt, kunnen alle kinderen in Overijssel in de nabije toekomst avontuurlijk spelen en leren op een groener schoolplein. Om scholen te ondersteunen kunnen zij bij de provincie een subsidie aanvragen van 10.000 euro.

Directeur Danielle Bult van KBS de Vlieger 3 over hun keuze voor een groen plein: “Met een groen schoolplein kunnen we meer buitenlessen geven. Zo kunnen we onze kinderen spelend en bewegend laten ontdekken met veel plezier, waardoor er samen heel gemotiveerd wordt gespeeld en geleerd.”

Schoolpleinen vergroenen is een onderdeel van Natuur voor Elkaar. Dit is het programma waarmee provincie en maatschappelijke partners samen werken aan het beleven, benutten en beschermen van de natuur in Overijssel. Een groen schoolplein is een plek waar kinderen in en met groen kunnen spelen, die voor verkoeling zorgt en een leefbare plek is voor planten en dieren.

Gedeputeerde Ten Bolscher: “Groene schoolpleinen zijn belangrijk voor kinderen. Spelen in het groen is gezond maar ook erg goed voor hun cognitieve, motorische en sociale ontwikkeling. Het stimuleert kinderen om hun omgeving te ontdekken. Daarom willen we kinderen meer in aanraking brengen met groen, om daar te spelen en te leren. Waar kan dit beter dan op het schoolplein?”

Naast een subsidie biedt het programmateam ook op andere manieren ondersteuning aan scholen. Bijvoorbeeld met een stappenplan voor een groen plein, tips voor extra financiële regelingen, een gratis leskist, een serious game, (online) informatiebijeenkomsten of door de samenwerking met gemeenten aan te gaan. Inmiddels zijn al vijf Overijsselse gemeenten partner: Enschede, Hellendoorn, Hof van Twente, Oldenzaal en Raalte.

Meer weten over groene schoolpleinen in Overijssel? Kijk op www.groeneschoolpleinenoverijssel.nl. Basisscholen kunnen via deze website ook gebruikmaken van de helpdesk als ze vragen hebben of ondersteuning willen bij hun subsidieaanvraag.

Locatie
Artikel delen:
Reactie 1
  1. Wel mooi dat er subsidie wordt gegeven om de kinderen met groen in aanraking te laten komen terwijl op hetzelfde moment het enige groene grasveldje in de buurt wordt opgeofferd voor woningbouw. #fail


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.