Vechtoever vrij van bootjes

Zwolle – Ter verzekering van een vlotte en onbelemmerde afvoer van hoogwater, ijs en sediment  in de Overijsselsche Vecht, zijn eigenaren van afrasteringen en rikkingen (rikkepaaltjes) in het zomerbed van de rivier verplicht deze vóór 1 december te verwijderen. Eigenaren van in de Vecht of op de oever liggende bootjes en steigers dienen deze ook vóór 1 december weg te halen. Vanaf maandag 3 december controleert het Waterschap Groot Salland of verwijdering heeft plaatsgevonden. 

Met de winter in aantocht neemt de neerslag toe en stijgt het waterpeil. Zo ook in de Overijsselsche Vecht. Om overlast te voorkomen moet om die reden het zomerbed van de rivier vrij worden gemaakt. Het Waterschap Groot Salland heeft de Overijsselsche Vecht in beheer vanaf de monding van de rivier de Regge in de Vecht bij Ommen tot aan het Zwarte Water. Bij nalatigheid van eigenaren treedt het waterschap bestuursrechterlijk op. Dit houdt in dat de betreffende zaken in opdracht van het waterschap alsnog verwijderd zullen worden. De kosten worden daarbij in rekening gebracht aan betreffende eigenaar.


De vecht bij Haerst / Langenholte…

Het vrijmaken van het zomerbed en de oevers langs de Vecht is een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Steigers, bootjes, rikkepalen en afrasteringen belemmeren het water als dat in de winterperiode buiten haar oevers treedt.

De Waterschappen Groot Salland en Velt en Vecht zijn verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Overijsselsche Vecht. Grote delen van Overijssel en een deel van Drenthe zijn voor de af- en aanvoer van water afhankelijke van deze rivier. Daarnaast is de Vecht van grote betekenis voor landbouw, natuur, landschap en recreatie.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Dick, gefrustreerd o.i.d?? Zelf nooit als klein kind een bootje gehad. “lelijk” zou nooit een motivatie mogen zijn. Gelukkig gaat het daar bij het waterschap ook niet om. Lezen is niet zo moeilijk.

  Als ik zie hoe jeugd/vissers etc. etc. plezier hebben van de drijvende stukken metaal kan ik er echt geen lelijkheid in zien. Ik zie liever 1000 van dit soort bootjes i.p.v. 1 zeurende Dick over het plezier wat hij nooit heeft mogen beleven op het water.

  Veel plezier met je week toegewenst en ik hoop dat je nog wat vrolijker wordt. Wie weet opbouwend zoals Walter bijvoorbeeld.

 2. Op zich vind ik dat soort bootjes ook niet zo storend. De paaltjes waarmee ze vastgemaakt zijn zouden inderdaad door mooie steigers vervangen kunnen worden. Dat is volgens mij ook wat Walter bedoelt.

  Dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 3. Dick,

  Ik vind de ‘lelijke’ bootjes ook best wel mooi eigenlijk ;).
  Ik waan me bijna in Venetie! 😀
  Of mijn fantasie is aangetast door een doordringend gevoel om vakantie te gaan vieren…….. Helaas, nog even wachten!

 4. Twee mooie foto’s…

  Ook dat systeem met de paaltjes ziet er zo in het klein best idyllisch uit. Bij nadere inspectie is het wel een ratjetoe aan paaltjes en buizen. Met mooie stammetjes zou het nog mooier worden m.i..

 5. @ Miranda: Lelijk is inderdaad vaak mooi, maar omgeving Berkum met Venetië vergelijken :'(
  Nee, volgens mij is er nixxx mis met je fantasie, sterkte met wachten!

 6. kan iemand mij uitleggen hoe een paaltje of een bootje het water belemmerd???
  Ik heb zo’n idee dat het water zich niet bijster veel aantrekt van een paar bootjes…
  Los daarvan, vind ik het wel een bijzonder keneuterig gezicht.. beter dan zo’n strakke aanlegsteiger (of begint de discussie nu weer opnieuw?)

 7. Ik vind een strakke aanlegsteiger wel mooi eigenlijk. Maar ieder zijn ding.

  Ik denk dat er het volgende mis is met die paaltjes: als de stroom meer water te verwerken krijgt kan er ook wel eens wat meer rotzooi meekomen. Als die achter de paaltjes blijft hangen kan de boel ophopen. Dat wil je voorkomen… Maar dat is gewoon mijn logisch denkwerk… (Kan dus net zo goed niet kloppen ;))

 8. Ben zelf eigenaar van zo’n “lelijk bootje” en ik kan jullie vertellen dat er zomers niks mooiers is dan een beetje tuffen met een kouwe Karel in je hand.
  Schitterende betaalbare hobby voor Joe the plumber.
  En v.w.b. de paaltjes en de hele aankleding, tja de gemeente heeft andere prioriteiten denk ik.

 9. Die oude grolleman, die ligt er al een tijdje. mag je m eerste wel opknappen voor die verkoop in gaat. voorts vind ik dat er echt wat aan gedaan moet worden om dit aanlegplaatsje er een beetje redelijk ui t laten zien. het is nog gevaarlij ook want een helboel van die aanlegpaaltje zijn onder water afgebroken.

 10. @ Miranda en Zwolleeder; lelijke bootjes zijn idd prachtig, jaren genoten van en op het bootje van mijn zwager. Alles hoeft niet gestyleert en naar perfectie neigend te zijn om van te genieten 😉

Reageer