De Spiegel - Foto: Wouter Steenbergen
De Spiegel
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Blauwe lucht met volop zon en later ook stapelwolkjes

Zwolle – Vrijdag ligt Zwolle onder een blauwe lucht in de volle zon. De dag begint vrieskoud. De temperatuur is iets onder het nulpunt gedaald, autoruiten krabben zit er ‘s morgens vroeg wel in. Eerst is het wolkeloos en rond het middaguur ontstaan witte mooi-weer-stapelwolken.

De zon schijnt er omheen. De kans dat er toch een spatje regen uit de wolken valt is bijzonder klein. De temperatuur klautert in de middag omhoog naar ongeveer 8 graden. De wind komt uit het noordoosten en is matig, kracht 4. Dat is een stevige bries, die de temperatuur voor het gevoel verlaagt. De aangevoerde lucht is droog, dat levert ‘schraal weer’ op. Het is zaak uit de wind te blijven. Ergens op het zuiden moet dat lukken en dan voel je de kracht van de maartzon.

Een groot hogedrukgebied boven de oceaan ten westen van Ierland zakt langzaam af naar het zuiden. De wind blijft daardoor nog even in de noordhoek zitten. Het kwik kan nog niet oplopen.

De nacht van vrijdag op zaterdag verloopt grotendeels helder. De temperatuur zakt dieper onder het vriespunt dan in de afgelopen nachten. Een minimum van ongeveer -3 °Celsius. Dit wordt waarschijnlijk de koudste nacht (en ochtend) van de week in Zwolle.

In het weekend glijdt een front vanuit het noorden over onze regio. Maar het is inactief, zodat het droog blijft. Wel komen we onder de wolkenzee van dat front terecht. Zo zonnig als op vrijdag is het dus niet. Vooral zondag zit de zon verscholen achter het wolkendek en de wind speelt dan ook op. Zaterdag is er minder wind en in de ochtend ruimte voor zonneschijn.

In de tweede helft van volgende week krijgen we uitzicht op een temperatuur boven de 10 graden.

Artikel delen: