Burgemeester Snijders geeft in Zwolle startschot voor bouw zonneauto Nuna11 - Foto: Hans-Peter van Velthoven
Foto: Hans-Peter van Velthoven

Burgemeester Snijders geeft in Zwolle startschot voor bouw zonneauto Nuna11

Zwolle – Het Vattenfall Solar Team is in Zwolle begonnen met de productie van haar zonneauto Nuna11. Burgemeester Peter Snijders opende vandaag de productiehal en gaf daarmee het officiële startsein voor de bouw. Eind mei moet de nieuwe zonneracer uit de hal rollen.

Aan de opening van de hal kwam geen high-tech te pas, maar een simpele, ouderwetse schaar. Met een sierlijke knip werd zo de hal geopend waar de komende maanden in het diepste geheim wordt gewerkt aan de ultieme zonneracer. Uiteraard vond de opening corona proof plaats.

Burgemeester Peter Snijders: “De afgelopen maanden hebben de studenten hard gewerkt aan het ontwerp van de best mogelijke zonne-auto. Ik ben er trots op dat de technische kennis die ze aan de universiteit opdoen, hier in Zwolle met behulp van het lokale bedrijfsleven in realiteit wordt omgezet.”

Met Nuna11 wilde het team meedoen aan de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap zonneracen dat eens in de twee jaar wordt gehouden. De 3000 kilometer lange tocht voert dwars door de zinderende outback van Australië. Zeven maal wisten de studenten uit Delft de wereldtitel al te veroveren, maar de laatste keer ging hun auto in het zicht van de finish in vlammen op. Het team was er dan ook op gebrand om zich dit jaar te revancheren, maar door de corona crisis is de race in Australië afgelast. Desondanks gaan de studenten aan de slag om een zo goed mogelijke auto te produceren.

Christiaan Wiers, team captain Vattenfall Solar Team: “Na een half jaar rekenen en ontwerpen, weten we precies hoe de ideale zonneauto er uit zou moeten komen te zien. Het zou zonde zijn om die auto niet te bouwen. We blijven hopen we dat we ons uiteindelijk in een echte race kunnen meten met onze concurrentie.”

Produceren in eigen corona bubbel
Het team is neergestreken in Zwolle en zal daar de komende 16 weken wonen en werken. Dat gebeurt vanuit een zelf opgelegde corona bubbel. De tijd om de zonneauto te bouwen is namelijk zeer schaars en dan is elke teamlid hard nodig. Een bezoekje aan de ouders bijvoorbeeld zit er dan ook niet in. Als een van de teamleden namelijk besmet wordt komt de hele productie stil te liggen.

Het team krijgt bij de productie steun van buurman AOC, dat de kunsthars levert voor Nuna11 en de leden met daad en raad bijstaat tijdens het productieproces.

Tim Burgers, technisch manager Vattenfall Solar Team
“Het wordt echt keihard werken om alles op tijd af te krijgen, maar dankzij de avondklok weten we in ieder geval dat we elke dag voor negen uur ‘s avonds thuis moeten zijn. Hoewel, als we straks tegen de deadline aan gaan werken dan is het even afwachten of het licht ‘s avonds nog wel uitgaat.”

Om de concurrentie, in Twente bijvoorbeeld, niet wijzer te maken is het ontwerp van de nieuwe zonneauto nog altijd strikt geheim Het enige wat de Delftenaren er op dit moment over kwijt willen is dat Nuna11 een driewieler wordt. Verdere details over de zonne-bolide willen ze niet vrijgeven tot de auto in juni zal worden gepresenteerd.

Artikel delen: