Van Schoonhovenstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Van Schoonhovenstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Overdag droog, zaterdag de meeste zon

Zwolle – In het weekend heeft Zwolle het voordeel dat de regen niet overdag valt. Zaterdagavond en in de nacht naar zondag valt er wel een beetje. Er trekt dan een zwak front van noord naar zuid over de stad. Lichte regen of motregen kun je vanaf het begin van de avond en ook in de nacht verwachten, maar veel zal het niet zijn.

Na een heldere nacht met lichte vorst begint Zwolle zaterdag om 6.40 uur met een glorieuze zonsopkomst. De eerste helft van de dag ziet er wat zonneschijn betreft goed uit. De wind blijft ook binnen de perken. In de ochtend staat er nauwelijks een zuchtje. Lage mistbanken in het buitengebied kunnen voor fotogenieke taferelen zorgen. Zaterdag om 10.37 uur begint de astronomische lente. Lezers in Afrika die op de evenaar staan, werpen rond het middaguur geen schaduw op de grond omdat de brandende zon dan loodrecht boven hun hoofd staat.

Lezers in Zwolle en omstreken staan zaterdagmiddag bij een maximumtemperatuur van ongeveer 7 graden in een zwakke tot matige wind uit richtingen rond west. Gelukkig is de wind niet zo sterk. In de middag komt bewolking van genoemd front opzetten en krijgt de zon het moeilijk. Het blijft overdag droog.

Zondag heeft de zon de hele dag te kampen met wolkenvelden. Ondoordringbaar is het grijs vermoedelijk niet continu. Met wisselend succes komen zonnestralen door het wolkendek heen. Het blijft droog. De wind is iets sterker dan op zaterdag: windkracht 3 tot 4 uit het noorden tot noordwesten. Zondagmorgen is er onder de wolken geen nachtvorst, in de middag gaat het kwik naar ongeveer 8 graden. Staand in de wind voelt het waterkoud aan. Weer dat doet verlangen naar Afrikaanse warmte.

In de nieuwe week draait de wind naar het zuidwesten. Geleidelijk levert dat zachter weer op, we komen eindelijk uit het te koude dal. Vanaf woensdag mag Zwolle kwikstanden van ruim 10 graden verwachten. Dat is het normale temperatuurniveau voor de eindfase van maart. De eerste helft van de week verloopt vrijwel droog, vanaf donderdag neemt de wisselvalligheid toe.

Artikel delen: