Kinderen ‘Het Atelier’ de hele dag in de natuur

Zwolle – De hele dag – van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat – in de natuur zijn: voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar van ‘Het Atelier’ wordt dat binnenkort werkelijkheid. De natuurbeleving is onderdeel van het landelijke project ‘Groen is Gras’ dat in Doepark Nooterhof van start gaat. Op donderdag 13 november wordt het project gepresenteerd aan alle betrokken ouders.

Het project ‘Groen is Gras’ is door de overheid in het leven geroepen om de zintuiglijke ervaringen van kinderen extra te prikkelen. Onderdeel van het project is het realiseren van natuurbeleving  op twee pilotlocaties in Nederland, waarvan Landstede Kinderopvang ‘Het Atelier’ er één is. Tijdens het project wordt samengewerkt met Stichting Veldwerk Nederland. De natuurbeleving wordt gerealiseerd in een speciale tuin in Doepark Nooterhof. Bedoeling is dat de kinderen van ‘Het Atelier’ de hele dag actief zijn in deze tuin. Met dit project worden voor de hele kinderopvangbranche twee voorbeelden gerealiseerd van kinderopvang waarbij kinderen worden begeleid in een gezonde, natuurlijke en uitdagende omgeving, waar beleving met alle zintuigen centraal staat. De leidsters zullen hiervoor bijvoorbeeld speciale workshops gaan volgen.

Om het project verder invulling te geven, bijvoorbeeld voor wat betreft activiteiten, inrichting en te gebruiken materialen, is een traject opgesteld. Hierbij worden verschillende partijen betrokken, waaronder ouders en de kinderen, pedagogisch medewerkers en locatiemanagers.

Meer opvangplekken

Sinds de oprichting in 2006 heeft Brede School ‘Het Atelier’, waarvan de kinderopvang een onderdeel is, een stormachtige groei doorgemaakt. Om meer kinderen een opvangplek te kunnen bieden, is er daarom een nieuwe flexibele ruimte gecreëerd voor 12 kinderen per dagdeel. Daarnaast is er een aparte peutergroep, dus ook peuters zijn van harte welkom. De ruimte beschikt over een keukentje, een wasmachine, een slaapplaats voor de kleintjes en leuke speelmaterialen. Dankzij een schuifwand kunnen de kinderen ook gebruik maken van de speelzaal van de Brede School. Vanaf hun vierde jaar kunnen de kinderen terecht op de basisschool en de buitenschoolse opvang (van 7.30-18.30 uur). 

Levenskunstenaars

Het onderwijs op ‘Het Atelier’ is gericht op het ontwikkelen van de zintuigen. Dit gebeurt aan de hand van thema’s. Directeur Annemarie van Schaijk: “Wij willen een plek zijn waar iemand de ruimte heeft om de eigen talenten zichtbaar te maken in een rijke leeromgeving waar kwalitatief goed onderwijs geboden wordt. Ieder kind is uniek, ieder kind mag er zijn  met haar of zijn eigen talenten. Een school moet een plek zijn waar het kind de ruimte krijgt om ‘het leven te leren’, waar het eigen initiatieven kan ontwikkelen. Een atelier om levenskunstenaar te worden! Leren leven is een kunst, mens  worden in de breedste zin van het woord is een kunst.”

De school geeft hier samen met de ouders, vorm en  inhoud aan. Voorwaarde voor een optimale ontwikkeling is het ontbreken van belemmeringen. Dit betekent onder andere dat leerlingen van alle leeftijden door elkaar en van elkaar leren.  

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.