Historische Avond: Zwolle in 1964

Zwolle – In het kader van de tentoonstelling ‘Overijssel in kleur 1938-1968’ wijdt het Historisch Centrum Overijssel op donderdag 13 november 2008 een Historische Avond aan ‘Zwolle in 1964’.

Voorafgaand aan de vertoning van een 15 minuten durende amateur-kleurenfilm uit 1964 geeft oud-HCO medewerker Jeanine Otten een beeld van de ontwikkelingen in Zwolle in dat jaar. In de door H.P. Jansen gemaakte film zien we onder andere het strandje van boer Dubbeldam aan de IJssel, de oude Zwolse binnenstad met de pakhuizen van Bergia aan de Thorbeckegracht en de banketbakkerij ‘De Zoete Inval’ aan de Diezerstraat. De avond begint om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur). De toegang is gratis.

In de jaren ’60 kreeg de Nederlandse welvaartsstaat vorm. Iedereen kreeg het steeds beter, het sociale vangnet werd geperfectioneerd. De economie groeide, de woningnood verminderde doordat er op grote schaal nieuwe woningen werden gebouwd. Meer Nederlanders pendelden tussen huis en werk: tussen 1960 en 1970 nam het woon-werkverkeer met maar liefst 500 % toe.

Wereldnieuws

Op het wereldtoneel was 1964 het jaar waarin de leider van de Sovjet-Unie, Chroetsjov, door Breznjev werd afgezet. Terwijl Martin Luther King de Nobelprijs voor de vrede kreeg, werd Nelson Mandela veroordeeld. Het was ook het jaar waarin de Palestine Liberation Organization (PLO) werd opgericht en de Amerikaanse luchtmacht voor het eerst Noord-Vietnam bombardeerde na het zogenaamde Tonkin-incident.

Toen Zwolle nog ‘zwolle’ was…

Zwolle stond aan de vooravond van nieuwe ontwikkelingen: de gemeente Zwollerkerspel zou nog maar enkele jaren zelfstandig  blijven, aan de Russenweg liep de eerste truck van Scania Nederland van de lopende band. Het Zwolle-IJsselkanaal werd geopend en carnavalsvereniging d’Oelewappers opgericht. Rond de Broerenkerk verdween de bebouwing van het oude Eiland onder de sloophamer.  De generatiekloof deed voor het eerst van zich spreken en het verenigingsleven leed onder de invloed van de televisie die de mensen  thuis hield.

Artikel delen:

Reageer