Gemeente Zwolle accoord met Glazen Engel

Zwolle – Het beeld de Glazen Engel voor de Grote Markt krijgt definitief  gestalte. Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met het definitieve ontwerp op advies van de commissie Beeldende Kunst. Wethouder Cultuur Hennie Kenkhuis: “Ik ben zeer enthousiast over het ontwerp. Het is een bijzondere engel, maar toch ook gewoon een wens . Een man met engelachtige uitstraling. Met de commissie Beeldende Kunst ben ik van mening dat deze Glazen Engel prachtig zal staan op de Grote Markt.” Het is de bedoeling dat het beeld halverwege 2009 op de Grote Markt staat.

De engel, gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Herman Lamers, wordt 3.20 meter hoog en komt op een kleine glazen verhoging. De engel is een lange man met vleugels, maar dan anderhalf keer groter dan een gewone man. De engel wordt opgebouwd uit laagjes glas van 1 cm dik: een transparante engel. Transparant, zodat op elk moment van de dag het licht er op een andere manier doorheen schijnt. Hierdoor ziet het beeld er bijzonder en steeds anders uit. Zoals in de opdracht voor het kunstwerk staat, vormt het beeld straks een oriëntatie- en een rustpunt op de Grote Markt. Het plein wordt daarmee een echt stadshart, een wens van velen zo bleek in 2006  tijdens een grote bijeenkomst met diverse belanghebbenden in de stad over de mogelijkheden en wensen rondom een beeld op de Grote Markt. Er bestaat inmiddels veel protest tegen het ontwerp van het glazen engelenbeeld.

Een werkgroep bestaand uit leden van de commissie Beeldende Kunst, een vertegenwoordiging van bewoners uit de binnenstad, historische verenigingen en een ambtelijke vertegenwoordiging van de gemeente Zwolle heeft de opdracht voor het kunstwerk geformuleerd. De bedoeling was een kunstwerk te maken dat recht doet aan de 14e eeuwse Zwolse binnenstad, maar dat tegelijkertijd past bij een stadskern uit de 21e eeuw. Op de oproep kwamen ruim 100 reacties. De werkgroep heeft drie kunstenaars geselecteerd en heeft hen in hun atelier bezocht. Unaniem viel de keus op Herman Lamers. Begin 2008 presenteerde de kunstenaar het voorlopige ontwerp van een transparante glazen engel. Na een enthousiaste reactie van de werkgroep, kunstcommissie, buurtbewoners, het college en de gemeenteraad heeft de kunstenaar nu het definitieve ontwerp gemaakt.

Artikel delen:
Reacties 46
 1. Dit kunstwerk doet met recht eer aan onze oude middeleeuwse binnenstad.
  Het kunstcommissie heeft fantastisch werk verricht.
  Hebben deze mensen eigenlijk wel een diploma behaald???? >:(


  ⚠️ Meld

 2. Ik vind het een mooi beeld, tenminste niet van dat semihistorische geneuzel….we leven nu toch? Wat er staat is prachtig, maar wat er komen moet hoeft er niet hetzelfde uit te zien….

  voor de poll; dat duurt nog wel even, massief glas krijg je niet zomaar kapot…


  ⚠️ Meld

 3. Het mooiste onderdeel van het beeld -vind ik de super de luxe werkschuiten die deze aardse engel aan zijn voeten heeft zitten. Het kan bijna niet anders zijn -dat deze afkomstig zijn van de firma Bristol -en anders van De Schoenenreus. Kan de redactie mij daar enige opheldering over geven? ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D


  ⚠️ Meld

 4. @Bristolletje
  Ik neem de vrijheid op namens de admin antwoord te geven op je vraag:

  Het betreffen Sahara-schuivers, beter bekend als Jezus Nikes. ;D


  ⚠️ Meld

 5. @Gezellig
  Niks SAHARA-schuivers. Als je op de site van ‘de Stentor’ gaat kijken -dan kun je het beeld drie-demensionaal bekijken. Je kunt dan heel goed zien dat het gewoon grote stevige werkschoenen zijn -met waarschijnlijk stalen neuzen erin. Dat lijkt mij niet zo erg geschikt om mee door de SAHARA te wandelen. ;D 😀 ;D 😀


  ⚠️ Meld

 6. @Poll:
  Qua vernieling duurt het wellicht een tijdje, maar qua graffitti binnen 2 weken

  @Wereldverbeteraar:
  Scooters en brommers mogen helemaal niet op de Grote Markt komen. In het voetgangersgebied hebben op enkele plekken fietsers ontheffing, maar brommers etc niet.


  ⚠️ Meld

 7. Als dit het is vind ik hem mooi, beter dan alleen die kop waarvan eerst sprake was. Dit is tenminste een beeld waarvan iedereen direct ziet wat het is en niet een klomp onduidelijke stenen waar je zelf maar uit moet halen wat het is.
  En v.w.b. vernieling, tja, alles wat je er neerzet is natuurlijk te slopen. Dan zou je er helemaal niets neer moeten zetten, ook geen kerstboom meer en blijft het een kaal en leeg Oost-Duits plein.
  De wereld op z’n kop trouwens, dat we er maar niets moeten neerzetten omdat het toch wel gesloopt zal gaan worden.


  ⚠️ Meld


 8. Tis weer eens wat anders. Gelukkig geen historisch gedrocht van 13 in een dozijn. Zet de terrastoelen maar vast neer, hier komen veel kijkers op af. Een juiste belichting savonds en snachts en Zwolle is een attractie rijker. Goed voor de klandizie.


  ⚠️ Meld

 9. Deze vind ik een stuk mooier dan die sphinx in het vorige topic.
  Michael lijkt me een logische naam naar de kerk waar hij voor staat.
  Ik zou niet weten wat een gelovige hier op tegen zou hebben. (Al zou hij/zij natuurlijk niet de beeldenstorm overleefd hebben.)


  ⚠️ Meld

 10. nou ik niet, maar ik denk zo dat er bepaalde bevolkingsgroepen zijn die zich aan dit christelijke kunstwerk gaan storen. dan laat zo’n ford taunus zich wel raden.


  ⚠️ Meld

 11. Pp, dus als men zich stoort zal men meteen overgaan tot vernietiging? Hoop het toch niet…. 😉

  Maar als dat de nieuwe moraal is, dan huur ik een shovel en raas door de ambtelijke molen van gemeente Zwolle, stoor ik me wel eens aan ;D


  ⚠️ Meld

 12. Heb al eens eerder een kunstwerk gezien van “geplakt glas op elkaar”niet erg orgineel,maar toch wel mooi als ik het zo bekijk.Maar waarom geld uitgeven,ik pleit nog steeds voor een terugkeer van Adam.


  ⚠️ Meld

 13. Wat is er eigenlik mis met Adam, waarom is dat prachtige. wereldberoemde beeld in zo’n tochtig hoekje gezet? Voor mij hoort hij op de ereplaats op de Grote Markt teruggezet te worden.


  ⚠️ Meld

 14. kans
  Ach, je kan het beeld een kans geven hoor, ’t bestaat nu toch al.
  Ach ja, historie is prima maar historie moet je ook ergens een keer maken..wie weet?


  ⚠️ Meld

 15. Adam heeft van de verboden vrucht geknabbelt, nu is hij uit het paradijs verbannen en moet hij in de wereld leven tussen het goed en kwaad.

  Metaforisch aardig verantwoord, van het plekje op de grote markt verbannen naar een plekje…pal voor het gemeentehuis ;D


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.