Luierproef gemeente Zwolle geslaagd

Zwolle – De proef met het gescheiden inzamelen van luiers en ander incontinentiemateriaal is geslaagd. 90% van de doelstelling is gehaald: er is 345 ton van de verwachte 380 ton ingezameld. Reden genoeg om nu structureel het materiaal gescheiden in te gaan zamelen. Verantwoordelijk wethouder Van Dooremolen: “Ik ben zeer tevreden over het resultaat. Ik hoop dat nu ook andere jonge gezinnen de luiers gescheiden gaan inzamelen. Daarmee maken we samen het milieu een beetje beter.”

Voor huishoudens met kleine kinderen is de gescheiden inzameling een uitkomst, zo bleek uit een vorig jaar gehouden tevredenheidsonderzoek. Wanneer twee kinderen volledig in de luiers zitten, bestaat het huishoudelijk afval voor bijna 50% uit luiers. Door het materiaal gescheiden in te zamelen houden zij meer ruimte over in de afvalcontainers.

Om de kosten van inzameling en het milieueffect te verhogen zou een gecombineerde inzameling met het groente-, tuin- en fruitafval (gft) het meest effectief zijn. Op dit moment is dat nog niet mogelijk, omdat het gft-afval nu naar de VAM in Wijster gaat en daar geen mogelijkheid is om het te verwerken. Vanaf 2010 gaat de ROVA het gft-afval vergisten in een nieuw te bouwen vergister in Zwolle. De ROVA gaat onderzoeken of het mogelijk is om dan ook de luiers mee te laten vergisten.

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.