Zwolle krijgt misschien een voedselbos

Foto: Pixabay

Zwolle – Zwolle krijgt in de toekomst misschien een voedselbos. Het college wil een intentieovereenkomst met de initiatiefnemer van het voedselbos aan te gaan.

Een voedselbos is een bos waar planten, bomen en struiken groeien waarvan je kunt eten. Bijvoorbeeld fruit en noten. Tijdens de intentieperiode van ongeveer een half jaar gaat de initiatiefnemer, die niet met name is genoemd, aan de slag met een aantal belangrijke zaken, zoals de financiële haalbaarheid, de continuïteit en het draagvlak in de stad. Daarna neemt het college een besluit.

De initiatiefnemer wil graag een voedselbos in Zwolle aanleggen. Om het bos te kunnen maken, wil de initiatiefnemer graag grond in Spoolde van de gemeente huren. Het gaat om 5,5 hectare grond, dit is ongeveer net zo groot als tien voetbalvelden. De wens is om deze grond voor twintig jaar te huren.

Het college van burgemeester en wethouders is positief over het idee om een voedselbos te maken. Zo’n bos draagt bij aan verschillende onderwerpen die het college belangrijk vindt voor de stad. Zoals een gezonde stad en een aantrekkelijk buitengebied. Meer verschillende dieren en planten in Zwolle. Meer groen om water op te vangen en te zorgen voor verkoeling tijdens hete zomers. Maar ook een duurzame economie, door producten van dichtbij te gebruiken.

In de intentieovereenkomst worden afspraken gemaakt over de stappen die de initiatiefnemer de komende maanden moet zetten, zoals de financiën en welke onderzoeken nog moeten worden gedaan. Zo komt in de in de intentieovereenkomst te staan dat de initiatiefnemer en wijkvereniging Spoolderbelangen tijdens de intentieperiode onderzoeken of de aandachtspunten van het voedselbos en het maken van een gebiedsplan voor Spoolde in één proces georganiseerd kan worden. Zonder dat beide processen te veel vertraging oplopen.

De wijkvereniging van Spoolde heeft namelijk de wens om samen met inwoners van Spoolde te werken aan een gebiedsplan waarin het initiatief van een voedselbos een plek kan krijgen.

De intentieperiode duurt ongeveer een half jaar. Hierna wordt besloten of de gemeente voor de komende twintig jaar een overeenkomst met de initiatiefnemer gaat sluiten. Daarna kunnen de eerste planten voor het voedselbos geplant worden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)