Thorbeckegracht - Foto: Wouter Steenbergen
Thorbeckegracht
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Winderig, zaterdag pittige maartse buien

Zwolle – Zaterdag is het buiig en winderig, na de passage van een koufront in de nacht. Pittige maartse buien trekken over Zwolle. Die leveren behalve regen ook hagel af en misschien een donderklap. De buien hebben een voorkeur voor de eerste helft van de dag. Ze maken het de zon moeilijk.

Zaterdagmiddag zakt de buiigheid geleidelijk in en pakt de zon ruimte. Stapelwolken en blauwe lucht verschijnen boven de stad. De westenwind is met kracht 4 stevig. In buien doet hij er nog een schepje bovenop. Verder valt op dat de temperatuur is gekelderd vergeleken met vrijdag. Toen hadden we 15 graden op de Zwolse stadsthermometers. Zaterdag is het met een maximum van 8 of 9 graden gevoelig kouder. Tijdens buien zakt het kwik tijdelijk extra diep weg. In de avond zijn de buien voorbij en ook de wind komt tot bedaren.

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd in. Het is de bedoeling dat de klok om twee uur ’s nachts een uur vooruit wordt gezet. Buiten zijn er dan opklaringen, waaronder het afkoelt. De temperatuur daalt naar een paar graden boven het vriespunt zondagochtend.

Zondag is de wind gedraaid. Hij komt uit het zuidwesten en trekt in de ochtend flink aan naar kracht 4 tot misschien 5, een vrij krachtige wind. Een hele massa wolken wordt aangevoerd, behorend bij een frontensysteem dat langs onze regio schampt. Zwolle krijgt daar na het middaguur wat regen van mee. De noordelijke provincies ontvangen zondag meer regenwater. Het kwik krabbelt op naar ongeveer 12 graden. Maar die wind verdoezelt de temperatuurwinst nogal.

Na het weekend beleven we een flitslente. Die duurt twee tot drie dagen, dankzij wind die tijdelijk uit het zuiden komt. Maandag stijgt het kwik boven de 15 graden, dinsdag en misschien ook woensdag gaan we op naar 20 graden. Het is droog en er wordt plenty zonneschijn berekend.

Profiteer ervan, want in de tweede helft van komende week draait de wind naar het noorden. Dan gaan we terug naar een maximumtemperatuur rond 10 graden.

Artikel delen: