'Het Handelshuys' Meerminneplein
'Het Handelshuys' Meerminneplein

Plannen voor locatie voormalig warenhuis Hudson’s Bay

Zwolle – “We gaan onze binnenstad repareren!” Met die motivatie presenteerde de Zwolse ontwikkelaar Junco afgelopen vrijdag haar plan voor Het Handelshuys in Zwolle aan de gemeenteraad.

Bij de planontwikkeling is De Zwarte Hond ingeschakeld, een ervaren architect in stedelijke opgaven. De inwoners, ondernemers en eigenaren in het Broerenkwartier waarin het voormalige warenhuis Hudson’s Bay ligt, zijn inmiddels geïnformeerd via een brief van de gemeente. Ze hebben een uitnodiging ontvangen voor een digitale informatieavond op 7 april.

Op de plek waar tot 1965 de Michaëlskerk stond, staat nu het voormalige warenhuis van Hudson’s
Bay. Sinds 1 januari 2020 staat het gebouw leeg. In het najaar van 2020 heeft Junco het gebouw
aangekocht. Het doel is een herontwikkeling die bijdraagt aan het ‘upgraden’ van de binnenstad.

Over enkele jaren moet Het Handelshuys, zoals het voor nu genoemd wordt, een levendige verrijking zijn voor Zwolle.

Met De Zwarte Hond, ontwerpbureau voor architectuur en stedenbouw, ontwikkelde Junco een plan om het leegstaande monofunctionele warenhuis te herontwikkelen tot een multifunctioneel complex. Een plan waarin wonen, winkelen, boodschappen doen, eten en drinken en verblijven prettig samengaan. Concreet is het idee:

 • Een divers en groter woningaanbod in de binnenstad te realiseren.
 • Levendige begane grond met horeca, winkels en mogelijk maatschappelijke/culturele
  functies.
 • Historische stratenpatroon terug te brengen, rooilijnen weer aan te laten sluiten op de
  omgeving en verbetering van de openbare ruimte. Een omgeving zonder achterkanten.
 • Ruimte voor fietsers en voetgangers in het plan door het herstellen van de Bitterstraat en
  een verbinding naar de Nieuwstraat.

Junco gaat op 7 april samen met De Zwarte Hond het plan toelichten aan de omwonenden. Junco is benieuwd naar de reacties en meningen van de omwonenden. Ze gaan hierover graag met omwonenden in gesprek.

Het project bevindt zich in de voorlopig ontwerpfase. De planning is om eind dit jaar de procedures af te ronden die nodig zijn om medio volgend jaar een start te kunnen maken met de sloop en nieuwbouw. Wie meer wil weten of op de hoogte gehouden wil worden, kan een bezoek brengen aan www.hethandelshuyszwolle.nl. Daarop staan ook contactmogelijkheden.

Foto's 2
'Het Handelshuys' Vliegerplein
'Het Handelshuys' Vliegerplein
Artikel delen:
Reacties 5
 1. Repareren met architectuur uit de jaren 60? Hoe help je het historische aanzicht nog verder om zeep? Typisch voorbeeld van grootheidswaanzin waarbij elke vorm van passende architectuur en historisch besef ontbreekt. Jammer dat Zwolle steeds lelijker wordt.


  ⚠️ Meld

 2. @Eddy, mee eens! Van stadsherstel is geen sprake, hooguit aanpassing naar een veel hoger en afwisselender volume. Een historisch centrum verdient beter en dat blijkt lastig in een tijd van massa=kassa.


  ⚠️ Meld

 3. Ik vind het er niet verkeerd uitzien, het past best wel bij de omgeving. Beter als dat betonblok uit de jaren 60. Misschien dat de buitenkant nog meer passend bij de gevels van de omringende huizen gemaakt kan worden.


  ⚠️ Meld

 4. ik vind het huidige gebouw prachtig. jaren 70 archtectuur, met robuuste uitstraling. van mij mogen ze het laten staan en er iets anders in proppen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.