Anderhalf jaar cel + TBS voor poging verkrachting in Park de Wezenlanden - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Anderhalf jaar cel + TBS voor poging verkrachting in Park de Wezenlanden

Zwolle – Een 29-jarige Zwollenaar die vorig jaar een jonge vrouw probeerde te verkrachten in Park de Wezenlanden is dinsdag door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar. Ook kreeg hij TBS met dwangverpleging.

Op 4 juni vorig jaar greep de man ’s ochtends rond negen uur een destijds 19-jarig meisje vast en duwde haar tegen de grond. Daarbij maakte hij ‘neukbewegingen’. Vervolgens trok hij haar broek en onderbroek omlaag en tilde haar de bosjes in. In de struiken drukte hij haar mond dicht en kneep haar keel dicht. De man stompte daarna de jonge vrouw meerdere keren tegen haar hoofd terwijl hij probeerde zijn eigen broek omlaag te krijgen. Doordat de jonge vrouw zich bleef verzetten en een voorbijganger te hulp schoot besloot de man te vluchten. Even later kon hij door politieagenten worden aangehouden.

De jonge vrouw woonde nog maar net op haarzelf in Zwolle toen ze in het park door de man werd gegrepen. In de rechtbank legde ze een slachtofferverklaring af. “Op treffende wijze heeft het slachtoffer verwoord hoe zij door de verdachte van haar onbevangenheid en van haar vrijheid is beroofd,” aldus de rechters.

De destijds 28-jarige dader verblijft sinds 2015 in Nederland. Ondanks begeleiding van Vluchtelingenwerk en de gemeente Kampen is hij slecht geïntegreerd en slaagde niet voor zijn inburgeringscursus. Na het doorsnijden van een gasleiding in zijn woning belandde de man in 2017 in een beschermde woonvorm waar hij psychiatrische hulp kreeg. Ook werd hij veroordeeld voor poging tot brandstichting.

Vanwege het gebrek aan inzicht in zijn daden en de hoge kans op herhaling besloot de rechtbank hem nu naast de celstraf ook TBS met dwangverpleging op te leggen. Ook moet hij zijn slachtoffer ruim 16 duizend euro schadevergoeding betalen.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. ik vind dat hier veel te zeggen valt voor het falen/ niet goed inschgatten van onze zorg verlening. vluchtelingenwerk zou haar personeel beter moeten opleiden en zorgen dat er meer inzicht is in dit soort gevalen. alleen maar verliezers


    ⚠️ Meld

  2. Ook hier ontbreekt het echt aan hulpverlening die werkt naar werktijden en niet gericht per individu.
    Schandalig


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.