Thorbeckegracht - Foto: Wouter Steenbergen
Thorbeckegracht
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Noordenwind, wolkenvelden, ook zonnige perioden

Zwolle – Vrijdag heeft Zwolle te maken met een noordenwind. Die voert met windkracht 3 tot 4 nogal koude lucht aan. Het kwik komt na een nacht met aan de grond plaatselijk een graadje vorst, ’s middags uit op ongeveer 10 graden. Dat is 2 à 3 graden te weinig voor deze fase van de lente.

Behalve koude lucht drijven in de noordelijke stroming ook wolkenvelden deze richting op. In de middag zijn die het meest hinderlijk voor de zon. ’s Morgens zit zonneschijn er wel in. De wolkenvelden kunnen later op de dag enkele spatjes motregen loslaten, veel zal het niet zijn. Een tegenvallende Goede Vrijdag, die het optisch moet hebben van de zonnige momenten, maar qua wind en temperatuur teleurstelt.

Zaterdag is de noordenwind de constante factor. Hij is met kracht 3 in de middag minder sterk dan op vrijdag. Volgens de huidige inzichten krijgt de zon meer ruimte om je paasweergevoel op te krikken, in elk geval tijdelijk. Na een nacht met het kwik dichtbij het vriespunt, stijgt het ’s middags naar ongeveer 13 graden. Dit wordt waarschijnlijk de beste dag van het paasweekeinde.

Want zondag, Eerste Paasdag, is een temperatuur van 10 graden te hoog gegrepen in onze regio. Er stevent dan een flinke portie bewolking op Zwolle af. Het is overwegend droog. De wind is met kracht 3 niet buitensporig.

Tweede Paasdag trekt vanuit het noorden een koufront over. Inderdaad: een koufront. Het is nog actief ook. De temperatuur achter dat front is nog lager. Het veroorzaakt overdag regen, op de voet gevolgd door winterse buien. Die brengen koude paasgeschenken mee: regen, hagel en misschien natte sneeuw.

Artikel delen: