Holtenbroek - Foto: Wouter Steenbergen
Holtenbroek
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het paasweekend: Zon en wolken, zondag kouder, maandag winterse buien

Zwolle – Zaterdag is wat betreft de temperatuur een gemiddelde dag. De verwachte middagtemperatuur is 12 graden en dat is normaal voor begin april. De zon krijgt Zwolle goed in het vizier. Er zijn ook stapelwolken, die in de middag kunnen uitsmeren tot wolkenvelden.

Daar heeft de zon even last van, regen valt er echter niet uit. De noordenwind bereikt kracht 2 tot 3, zwak tot matig. Acceptabel weer, maar zeker geen zomerse uitschieter zoals we afgelopen week hadden. Eerste paasdag doet het op alle fronten iets minder qua weer. Er is meer bewolking en het kwik stijgt met moeite tot 10 graden. Maar de zon schijnt heus wel op je paaseieren, vooral in de middag. Het blijft droog. De wind draait, hij komt zondag uit het westen, met kracht 2 tot 3.

Tweede paasdag is een dag die door weerkundigen wordt betiteld als ‘interessant’. Dit betekent voor de normale weergebruiker vaak niet veel goeds. Wat gaat er gebeuren? Een storing daalt helemaal vanuit het Noordpoolgebied af naar onze omgeving. Aan de voorkant bevindt zich een koufront met regen, dat in de nacht van zondag op maandag over de regio Zwolle trekt.

Het wordt flink kouder, ook in de bovenlucht. Op 5 kilometer hoogte daalt de temperatuur naar ongeveer -40 graden en op 1,5 kilometer naar -8 graden. In deze winterse lucht achter het koufront marcheert een paasoptocht van buien hierheen. Die laten ijskoude regen, hagel en natte sneeuw los boven onze omgeving. Onweer is ook mogelijk.

Maandag is de temperatuur op neushoogte maximaal 6 graden. Een matige tot vrij krachtige wind, kracht 4 tot 5, uit het noordwesten – plus windstoten tijdens buien – maken het een gure tweede paasdag. Wel met ‘interessante’ wolkenluchten: grote buiencomplexen trekken over Zwolle.

Ook na het paasweekend zitten we nog met de toevoer van koude lucht en winterse buien uit de poolstreken. Vanaf donderdag klimt de temperatuur heel langzaam uit het koude dal.

Artikel delen: