Geert Grootestraat - Foto: Wouter Steenbergen
Geert Grootestraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Sneeuw- en hagelbuien bij de vleet, kans op zware windstoten

Zwolle – Dinsdag zijn er winterse buien bij de vleet. Ze komen direct vanuit het Noordpoolgebied via de Noordzee op Zwolle af. Koude regen, hagel of natte sneeuw valt uit de buienformaties, die van imposante omvang zijn en onweer kunnen produceren.

Er kan in korte tijd zo veel hagel of natte sneeuw neerkomen dat het op de grond afkoelt naar een temperatuur in de buurt van nul graden. Dan blijft het even liggen. De temperatuur op neushoogte daalt tijdens buien ook naar een waarde dichtbij nul. Tussen de buien door wordt de lucht blauw en breekt de zon fel door. De maximumtemperatuur is dan ongeveer 6 graden, wat eerder een waarde is voor december dan voor april.

Het is dinsdag bibberen in de gure wind, kracht 4 tot 5, uit het noordwesten, die tijdens een bui flink wil uitschieten. Windstoten tot 65 kilometer per uur zijn overdag mogelijk tijdens buien.

Dinsdagavond neemt de buiigheid en ook de wind tijdelijk iets af, in afwachting van een nieuwe lading winters ongerief, inclusief een aanzwellende wind. Actieve sneeuwbuien worden na middernacht en in de vroege ochtend van woensdag boven Zwolle verwacht. Aangezien het kwik in de nacht afzakt richting het vriespunt, is er kans dat gevallen sneeuw enkele uren blijft liggen. Bij de buitenactiviteit worden zware windstoten tot ongeveer 70 kilometer per uur berekend voor de regio Zwolle.

Woensdagochtend rond acht uur is deze buienzone weggetrokken richting het zuidoosten. Het waait flink door met windkracht 4 tot 5, matig tot vrij krachtig, uit het noordwesten. Nieuwe buien met regen en natte sneeuw zijn alweer onderweg hierheen. De temperatuur overdag is ongeveer 7 graden en tijdens buien is het nog kouder.

Vanaf donderdag neemt de buiigheid sterk af en de wind ook. Die draait van noordwest naar zuidwest. Het kwik in de Zwolse thermometers kan dan omhoog naar ongeveer 10 graden, wat nog steeds onder maat is voor deze tijd van het jaar.

Artikel delen: