“Geen aardbei zonder bij”: Extinction Rebellion vraagt aandacht voor insectensterfte - Foto: Extinction Rebellion
Foto: Extinction Rebellion

“Geen aardbei zonder bij”: Extinction Rebellion vraagt aandacht voor insectensterfte

Zwolle – Op Tweede Paasdag stonden rebellen van Extinction Rebellion (XR) op de Grote Markt om met voorbijgangers in gesprek te gaan over de klimaat- en ecologische crisis.

“Bijna iedereen in Nederland maakt zich grote zorgen om de klimaatcrisis. We willen met mensen praten over hoe we die crisis met z’n allen kunnen oplossen. Het doel is een ontspannen, positief gesprek. Daarom bieden we mensen ook een zelfgebakken koekje aan.”


Naast een koekje kregen de voorbijgangers ook een flyer mee waarin de drie eisen van Extinction Rebellion aan de overheid worden toegelicht:

  1. Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Er werd ook een speech gegeven. Daarin werd gesproken over een ‘bitterzoete lente’, want: “Hoeveel warmterecords zullen we dit jaar weer verbreken?”. Volgens berekeningen van het IPCC (International Panel on Climate Change) stevenen we met het huidige beleid af op een opwarming van 3.2 graden aan het einde van de eeuw. Exttincion Rebellion waarschuwt dat dit rampzalige gevolgen zal hebben voor onze voedselvoorziening, onze gezondheid en onze veiligheid.

Ook werden er zorgen geuit over het rappe tempo waarmee insectensoorten uitsterven. “35% van de wereldwijde voedselproductie loopt risico door de sterfte onder insecten die de planten nu nog bestuiven.” Die zorgen komen ook naar voren in de protestborden die de rebellen met zich meedragen, met teksten als: “Geen aardbei zonder bij”.

“Wij staan hier vandaag om te laten zien dat ook Zwolle een rol kan en moet spelen tijdens de klimaat en ecologische crisis.” De speech eindigt met een uitnodiging om naar één van de welkomstbijeenkomsten van XR te komen die elke zondagmiddag online plaatsvindt.

Mensen die graag meer willen weten over de klimaatcrisis of over Extinction Rebellion kunnen naar de website www.extinctionrebellion.nl gaan om de online presentatie bij te wonen.

Foto's 2
“Geen aardbei zonder bij”: Extinction Rebellion vraagt aandacht voor insectensterfte - Foto: Extinction Rebellion
Foto: Extinction Rebellion
Artikel delen: