Holtenbroek - Foto: Wouter Steenbergen
Holtenbroek
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Enkele buien met regen of hagel, een stevige wind

Zwolle – Woensdagochtend vroeg niet schrikken als het buiten wit is van de sneeuw en hagel. Die is in de nanacht gevallen in Zwolle. Mogelijk ligt er een dekje van een paar centimeter dikte. Dit kan natuurlijk gladheid veroorzaken.

Een storing met winterse neerslag is in de nanacht over de stad getrokken. In de ochtend dooien de sneeuwresten al gauw weg. De achterkant van de winterse neerslagzone verdwijnt naar het zuidoosten. In het kielzog komen overdag buien hierheen. Daar valt meer regen uit dan hagel of sneeuw, omdat de bovenlucht minder koud wordt. De wind is stevig vanuit het noordwesten, matig tot vrij krachtig, kracht 4 tot 5. De temperatuur varieert van enkele graden boven nul ‘s morgens vroeg tot een graad of 6 in de middag.

Woensdagavond blazen de laatste buien de aftocht en klaart het op boven Zwolle. De wind neemt sterk af en het kwik daalt. Aan de grond gaat het licht vriezen. Er is kans op plaatselijke gladheid en autoruiten krabben donderdagochtend.

Donderdag is het droog dankzij hogedrukinvloed boven onze omgeving. Kijk maar op je barometer, die opgelopen is naar ongeveer 1020 hectopascal. Er is veel bewolking, maar vooral in de eerste helft van de dag lijkt de zon ruimte te krijgen. De wind is gedraaid. Hij komt nu uit het zuidwesten tot westen, toenemend naar matig, kracht 4, in de middag. De thermometer staat ‘s middags op 6 graden.

Vrijdag boeken we temperatuurwinst tot een graad of 10. Dit is helaas van tijdelijke aard. In het weekend krijgen we te maken met een storing die de wind weer omgooit. Die draait dan naar de noordhoek, zodat de temperatuur onder de 10 graden gedrukt wordt. In de loop van zaterdag gaat genoemde storing mogelijk voor een bak regen zorgen.

Artikel delen: