Wethouder Monique Schuttenbeld bezoekt ZIN Museum
Wethouder Monique Schuttenbeld bezoekt ZIN Museum

Zwols Illustratoren Netwerk opent eigen online museum

Zwolle – Het Zwols Illustratoren Netwerk (ZIN) bestaat twintig jaar. Dit jubileum wordt coronaproof gevierd met de opening van een heus online museum, vormgegeven door ZIN-lid Coen Bouwstra.

De eerste bezoeker van het museum was Monique Schuttenbeld, wethouder van cultuur in Zwolle. Haar reactie was: “Ik heb net in jullie museum een kijkje genomen en wil eigenlijk nog veel langer rondwandelen. Wat ongelooflijk mooi gedaan. Ik snap dat jullie hier waanzinnig trots op zijn. Het ziet er prachtig uit. Er is zoveel creativiteit in Zwolle! Ik ben als wethouder van cultuur trots op de creativiteit in Zwolle en op jullie.”

Het online ZIN museum is nu voor iedereen geopend. Dwaal door de zalen en maak kennis met alle leden en hun werk.

ZIN is een hecht netwerk van 23 professionele illustratoren uit Zwolle en omgeving. Onder hen zijn striptekenaars, cartoonisten, redactionele illustratoren en illustratoren van kinderboeken. Al twintig jaar komen de ZIN-leden maandelijks samen om elkaar te inspireren op vakmatig gebied.
ZIN groeide in verloop van tijd uit tot meer dan een collegiaal netwerk. Regelmatig exposeren leden samen of geven workshops en lezingen. Ook zijn leden te vinden bij culturele evenementen en activiteiten in de stad. Waar mogelijk stuit ZIN aan met een eigen illustratieve inbreng.

Veel illustratoren uit het netwerk werken voor opdrachtgevers over de hele wereld. In dit vakgebied zijn er weinig grenzen. Neem bijvoorbeeld het prentenboek ‘Buik vol geheimen’ van Nynke Talsma, dat in Taiwan een bestseller is. Ook zijn er projecten die juist relevant zijn voor de regio. Zoals het prentenboek ‘Allemaal Aa-landen’ van Katja Kaduk, over de natuur in haar eigen wijk.

De historische jeugdroman ‘De vloek van Voorst’ speelt zich af in en rond Zwolle. Deze uitgave van De vier windstreken is geïllustreerd en geschreven door Joke Eikenaar uit Wezep. Enkele leden van ZIN geven cursussen, zoals Irene Goede en Marijke ten Cate met TOPcursus illustratie. Beiden zijn al lid vanaf het allereerste begin.

Er sluiten zich met regelmaat nieuwe leden aan. Zoals onlangs Marieke ten Berge, woonachtig in het buitengebied tussen Zwolle en Kampen. Marieke laat zich als illustrator en kunstenaar inspireren door de natuur en in het bijzonder de poolgebieden. Haar nieuwste boek ‘Noord’ verscheen afgelopen jaar bij uitgeverij Lemniscaat.

Zo zijn er nog veel meer inspirerende verhalen en projecten van twintig jaar ZIN, maar illustraties moet je natuurlijk vooral zien. Dus bij deze: welkom in het ZIN Museum.

Foto's 2
Zwols Illustratoren Netwerk opent eigen online museum
Artikel delen: