SP wil stop op project Rode Torenplein

Zwolle – De fractie van de SP zal maandag in de gemeenteraad pleiten voor het stil leggen van het project aan het Rode Torenplein. Er wordt geen recht gedaan aan de gevoelens in de stad over de grote van het bouwplan en de passendheid van de ontwikkelingen. In het verleden zijn er al vaak discussies geweest over de beeldkwaliteit van bouwplannen in de Binnenstad. Er moet nu een pas op de plaats worden gemaakt bij het project Rode Torenplein om een integrale afweging te maken voor deze bouwplannen.

SP-raadslid Edwin Koster: “de brief van de projectontwikkelaar komt de SP nogal zakelijk en koud over. De stemming in de gemeenteraad was een hele andere. Eerst moet de discussie over beeldkwaliteit in de Binnenstad worden gevoerd, voordat er onomkeerbare stappen worden gezet. De uitkomst van deze discussie moet zorgen voor meer sturing bij bouwplannen in met name de Binnenstad. Wellicht levert deze discussie nog nieuwe inzichten op, die bij het project aan het Rode Torenplein van toepassing kunnen zijn.”

Artikel delen:
Reacties 22
 1. “de brief van de projectontwikkelaar komt de SP nogal zakelijk en koud over”

  waarschijnlijk omdat hij een zakenman is?

  Sp overtreft zichzelf weer een rare en idiote ideeen… Welkom in de realiteit?


  ⚠️ Meld

 2. kortzichtig gekrabbel van B&W en ontwerpers …
  Tja SP, dat lijkt me wat te laat…
  Het is evenwel jammer dat op het Rode Torenplein geen plaats was voor een of andere recontructie van de toren die daar eeuwenlang het plein en de haven haar gezicht gaf.
  Op de Nationale Canon van de Nederlandse Geschiedenis komt dit plein MET de toren voor en het Zwolse voorbeeld dient als icoon van de opkomst
  der Nederlansche handelssteden (de hanze) in de middeleeuwen.

  De nationale commissie zag inieder geval de schoonheid van deze plek. Onze vroede vaderen willen geld verdienen, gaan maar gedeeltelijk mee in een reconstructie middels de historische landtong in de vorm van een halve cirkel en vergeten de toren. Het gaat een evenementenplein worden, wat was het mooi geweest een evenement in de avond met de toren aan het plein in floodlight. Nu zuchten we onder een derde rangs appartementen gebouw met winkelvoorziening.


  ⚠️ Meld

 3. Ik vraag me af of er in Zwolle wel eens iets gebeurd, zonder dat het vertraging oploopt, door allerhande weerstand. Loopt echt een beetje de spuigaten uit, laat het toch eens gebeuren……wat er nu staat ziet er ook niet uit, kan er in elk geval niet minder om worden lijkt me  ⚠️ Meld

 4. Wel sneu voor de landelijke SP; ze zullen nooit de credits krijgen waar ze op azen, als ze in steden als Zwolle etc zo “verkeerd-dwars” blijven doen.


  ⚠️ Meld

 5. @ ghehe: Op dit moment staat er niks.

  Kan ik me overigens ook nog een discussie herrinnenren op dit zelfde weblog van een week of drie geleden, waarin men dit gebouw zo’n beetje unaniem afkeurde… Ik heb geen idee of dit bezwaar op tijd is, of te laat… iig vertegenwoordigt het mijns insziens de mening van een groter deel van de bevolking dan de doorgang van de bouw van dit absoluut wanstaltelijke ‘blokkendoos-gebouw’ zonder enige historisch-gerelateerde uitstraling.


  ⚠️ Meld

 6. Mwa, ik zie de overeenkomst met historie wel. Aan de andere kant vind ik dat niet nodig. Waarom en uniforme bouwstijl hanteren? Ik vind dat modern en historisch prima naast elkaar kan staan.
  Het ontwerop hierboven vin ik op zich nietb lelijk, moet wel toegeven; het lijkt wel alsof het niet helemaal af is. Alsof op een gegeven moment de ramen op waren ofzo…. 😉


  ⚠️ Meld

 7. Dan vind ik aslnog dat hij op weg is, nogmaals het lijkt in mijn ogen gewoon nog niet helemaal af. Anderzijds…..we kunnen wel aan de gang blijven met die binnenstad. t Is maar net hoe gedetailleerd maatwerk men verwacht van elkaar 😉


  ⚠️ Meld

 8. Een bouwwerk op die plaats is verantwoord (o.a. historisch). Maaruh ….

  geschreven door ingenieur P, op 1 oktober 2008 om 00:48 :

  “Was het idee was om een historische verwijzing van een trapgevel te combineren met een contrasterende strakke moderne stijl?
  Ik zie liever een duidelijke wand langs het nieuwe grote plein. Dat is belangrijk voor de ruimtebeleving. Mag het boven wat eenvoudiger?


  ⚠️ Meld

 9. het lijkt op zieltjes winnen voor de SP. eerst zien dat de meerderheid van de zwollenaren dat gebouw er niet willen hebben en dan in de bres springen om de plannen te stoppen.


  ⚠️ Meld

 10. wat er nu staat ziet er ook niet uit, kan er in elk geval niet minder om worden lijkt me

  ??? er staat nu toch niks? We praten toch over de parkeerplaats naast de Balkan?


  ⚠️ Meld

 11. Persoonlijk vind ik het ontwerp op het rode torenplein wel kunnen..

  wat ik niet begrijp is die bijzonder lelijke blokkendoos die iets verderop gebouwd gaat worden binnen de stadsgracht, als ze dat nou nog is tegen kunnen houden!


  ⚠️ Meld

Reageer