Isala Zwolle: Opschaling Covid-zorg een enorme opgave voor de IC

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Het water staat aan de lippen bij personeel op de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen. Dit laat Diederik Gommers, voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in diverse interviews en media-optredens blijken.

Het RIVM zegt dat de derde coronagolf momenteel haar piek nadert. Ziekenhuispersoneel werkzaam op corona-afdelingen is uitgeput na een strijd die nu al ruim een jaar duurt. In het Isala ziekenhuis in Zwolle liggen donderdag 63 coronapatiënten, van wie twintig op de IC worden behandeld. Dit is ongeveer hetzelfde niveau als in de eerste golf, vorig jaar om deze tijd. Groot verschil met toen is dat nauwelijks nog 80-plussers in het ziekenhuis liggen. De coronapatiënten zijn nu tussen de 50 en 70 jaar, en voornamelijk 60-plus.

Gerben Hart, woordvoerder van Isala: “Ook voor ons personeel duurt de coronacrisis – net als voor de rest van Nederland – al heel lang en is het lastig om vol te blijven houden. Toch is dat wat we steeds blijven doen. En we waarderen het ook zo van alle mensen in het land die doorzetten.”

“We krijgen de diensten nog rond maar het is wel steeds erg lastig en het is vaak pas op het laatste moment dat het lukt,” zegt Gerben Hart. “We zijn ons bewust dat personeel hierdoor overbelast wordt. We bekijken elke dag wat er nodig is en sturen waar nodig bij. Voor de IC en ook voor andere afdelingen is de opschaling in de Covid-zorg een enorme opgave. We bekijken hoe de druk verlaagd kan worden. We verwachten dat het hoge aantal Covid-bedden voorlopig nog blijft en dat we dus nog niet af zijn van de hoge werkdruk.”

Door de landelijke behoefte aan extra IC-bedden voor coronapatiënten is de non-Covid-zorg afgeschaald. Isala-woordvoerder Hart: “Ons uitgangspunt is dat wij de urgente zorg en de oncologische operaties blijven doen. Daarnaast heeft Isala een belangrijke rol in de regio als traumacentrum en cardio-thoracaal centrum. En wij hebben een belangrijke bovenregionale rol als het gaat om neurochirurgie en vaatchirurgie.”

Om deze zorg te kunnen blijven bieden, houdt Isala altijd operatiekamers en IC-bedden beschikbaar. “Operaties die worden uitgesteld zijn in elk geval operaties die niet binnen zes weken gedaan hoeven te worden. De arts bepaalt altijd of een operatie wel of niet uitgesteld kan worden. Voor patiënten is het goed om te weten dat ze zelf geen contact met het ziekenhuis hoeven op te nemen,” zegt Gerben Hart. “Als er iets voor ze verandert, horen ze dat van ons. Poliklinische afspraken blijven gewoon doorgaan. Net als onderzoeken door het laboratorium en beeldonderzoeken, zoals röntgenfoto’s. Huisartsen kunnen als dat nodig is, hun patiënten blijven verwijzen naar Isala.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)