6e Nederlands IJssculpturenfestival

Zwolle – Brrrrrrrrr. Warm is anders! Afgelopen weekend zijn de eerste ijsblokken binnengereden in de thermische tent van 2000 m2 in Park De Wezenlanden. Van 6 december 2008 tot en met 1 februari 2009 wordt hier het 6e Nederlands IJssculpturenfestival gehouden. 40 internationale en Nederlandse ijskunstenaars (carvers) zullen de 250.000 kilo ijs en de 250.000 kilo sneeuw maken tot een Bijbels paradijs. “Bijbelse vertellingen in ijs en sneeuw” is het thema van dit festival. Enkele voorbeelden: Adam & Eva in een paradijselijk sneeuwlandschap, een ijskoud Laatste Avondmaal en hoe overleeft de Ark van Noach de zondvloed van ijs.

Het is een van de grootste ijssculpturenfestivals ter wereld. Vanaf 22 november tot en met 5 december a.s. zullen ijskunstenaars uit Rusland, Verenigde Staten, Engeland, Ierland, Nederland, enz. in Zwolle neerstrijken om met gebruik van kettingzagen, gasbranders, strijkijzers, beitels, e.d. de enorme brokken ijs om te toveren tot schitterende reusachtige sneeuw- en ijssculpturen.
Met een constante temperatuur van 8° onder nul worden deze ijssculpturen in optimale conditie gehouden. Warme kleding en schoeisel is daarom aan te raden tijdens het bezoek aan dit festival. Weblog Zwolle is er de aankomende tijd voor u bij en zal u op de hoogte houden.

Artikel delen:
Reacties 31
 1. Pp, wat schieten wij als gemeenschap op met een zwembad? Wat schieten wij als genmeenschap op met een bakkerij in Zwolle Zuid? Wat schieten wij als gemeenschap op met de makelaar op de hoek?

  Deze vragen zijn net zo relevant…..en net zo onnodig lijkt me.
  Kritisch zijn is niet verkeerd, maar vind het hier enigzins misplaatst…


  ⚠️ Meld

 2. weet je wat het aan electriciteit kost om dat handeltje te blijven koelen? je reinste verkwisting. stap op de fiets en rij een van die mooie fietsroutes die onze zwolse omgeving rijk is.


  ⚠️ Meld

 3. Tja, maar dat moeten ze dan toch echt zelf weten, als ze dat eraan willen besteden. Ze krijgen geen subsidie en betalen het uit sponsorgelden en entreekosten. Hoe ze deze gelden besteden is aan henzelf lijkt me. Ze vragen dus niets van de gemeenschap en hoeven de gemeenschap dan dientengevolge ook niet van dienst te zijn.

  Goed voor het millieu is het niet, maar dan weet ik nog wel grotere vervuilers te noemen. Maar wat je zegt over de fiets Pp, dat is natuurlijk altijd een goede tip 😉


  ⚠️ Meld

 4. We zouden mensen als hun moeten negeren, er gaat altijd wel iemand op in en hun komen niet meer bij van het lachen…..

  Als er een meter sneeuw komt moet het wel snel ff wat kouder worden anders is het zo weer weg en dat is ook nie leuk….


  ⚠️ Meld

 5. Pp, als er mensen op af komen die het interessant vinden, dient het een doel. Vermaak is het doel. De computer aanzetten om weblogzwolle te bekijken is ook voor vermaak. Dan zou dat ook energieverspilling moeten zijn. Toch doen we er met zijn allen aan mee. Of is energieverspilling eigenlijk helemaal niet zo belangrijk? Misschien valt het inderdaad best te relativeren….


  ⚠️ Meld

 6. Nou, ik vind persoonlijk een kunstvorm iets waarin geïnvesteerd mag worden. Het is zonde van de energie. Dat klopt. Maar ik vind elke ‘vuile energie’ die we gebruiken zonde. Als ik dit relativeer, dan zie ik een bepaalde hoeveelheid energie gestoken worden in iets, wat voor vermaak bedoeld is. Ik denk dat er op een avond in alleen Zwolle al, meer energie wordt verbruikt door de vele TV’s, laat staan in heel NL. TV is ook voor vermaak bedoeld. De kritiek zou dan gelijk moeten zijn.

  Verspilling van energie is wat mij betreft niet het probleem, het is de keuze die we maken, voor welke energie we gebruiken. Als de energie schoon zou zijn, is er niets aan de hand. We kiezen er tot nu toe nog voor om onze energie voornamelijk uit aardolie te halen.
  Ik ben het dus met je eens dat het zonde is, veel vuile energie te gebruiken, alleen ligt voor mij de nadruk binnen de energiediscussie op een ander vlak.

  Als ik bekijk welke prioriteiten we stellen omtrent economie/ecologie, dan vrees ik dat we, mits het kapitalistische systeem overeind blijft staan, net zo lang doorgaan tot alle olie op is. Dan verandert de vraag over energieconsumptie. De vraag wordt vaak zo gesteld; ‘hoeveel energie gebruiken we?’, de vraag moet dan zijn; ‘Wanneer gebruiken we deze energie?’.
  Plat gezegd, wanneer zijn we eindelijk door die voorraad troep heen, zodat we over kunnen stappen op schone energie. Wat mij betreft snel
  😉


  ⚠️ Meld

 7. natascha ik houdt heel erg van ijs hoor dus svp mij erbuiten laten. zelf kan ik je nooit op een zinnige bijdrage op dit forum betrappen. je kunt over mij zeggen wat je wilt maar ik krijg altijd zeer veel reakties in tegenstelling tot jou met die oppervlakkige prietpraat


  ⚠️ Meld

 8. @ PP

  zo zijn er toch zoveel dingen die verkwisting van energie zijn? We zouden terug moeten naar de oertijd willen we geen enegie verkwisten vind ik.


  ⚠️ Meld

 9. veel reacties zijn niet per definitie het bewijs van diepgang. Persoonlijk vind ik het heel aantrekkelijk om stenen in het water te gooien, wanneer de oppervlakte glad is.
  Oppervlakkigheid kan dus ook reacties uitlokken.


  ⚠️ Meld

 10. Gartis krantjes, ook zo’n energieverspilling, of altijd alleen in een auto zitten terwijl je ook kunt carpoolen. De computer aan laten staan om te reageren op dat zure gezeur van pp, nog meer verspilling, en er uberhaupt op reageren is dat misschien nog wel het meest 😉


  ⚠️ Meld

 11. Wat is verkwisting?

  Een zoekopdracht op google is pas (energie) verkwisting.
  Dus pp, zoek ff hoeveel stroom een zoekopdracht kost.

  Dan weet je pas wat verkwisting is.  ⚠️ Meld

 12. Maar als iedereen er nu naar gaat zoeken dan hebben we pas verkwisting.

  Daarom zet ik het artikel hieronder, scheelt weer een paar bomen 😉 😉

  Onderzoek Gartner: ook internet draagt bij aan klimaatprobleem

  De uitstoot door de IT-industrie en internet is bijna net zo groot als die van al het vliegverkeer op de wereld. Eén zoekopdracht op Google kost net zo veel elektriciteit als een spaarlamp een uur laten branden. En, mede omdat de hoeveelheid data op internet elke vier maanden verdubbelt, stijgt de uitstoot enorm.

  Dat blijkt uit onderzoek van Gartner, één van ’s werelds grootste adviesbedrijven op het gebied van informatietechnologie. Zowel grote als kleine IT-bedrijven moeten alle zeilen bijzetten om te kunnen voldoen aan het groeiende dataverkeer op hun serverparken. Het energieverbruik groeit met dezelfde factor mee.

  Het internationaal opererende webbedrijf Strato voorziet een ‘groene revolutie’ in de IT-sector. Omdat elektriciteitsrekeningen de pan uit rijzen, is het bittere noodzaak om intelligente oplossingen te bedenken voor het energieverbruik, aldus Strato-directeur Damian Schmidt. Het bedrijf heeft meer dan 3,5 miljoen domeinen geregistreerd en verwerkt dagelijks meer dan 200 miljoen e-mails. Sinds deze maand is het overgeschakeld op duurzame energie. Bovendien heeft Strato geïnvesteerd in effectievere software, betere hardware en gebouwen. Dit levert een energiereductie op van 30 procent.

  Strato heeft twee grote datacentra, waarvan het energieverbruik op 30 gigawatt per jaar wordt geschat. Ter vergelijking: een energiecentrale met een capaciteit van 1 gigawatt kan een miljoen huishoudens van stroom voorzien.  ⚠️ Meld

 13. @ghehe
  De Telegraaf doet niet anders, de hoeveelheid onzin die deze krant uitkraamt is pas echte energieverspilling !

  Dat doen ze zeker Gezellig, alleen wil uit principe niet met mijn mening tussen de telegraafreageerders staan. Kijk er ook niet naar, wordt er alleen maar boos van. Elke dag dezelfde cliché’s…. 😉


  ⚠️ Meld

 14. Het blijft de vraag: hoeveel mag je verspillen voor het doel “vermaak”? Want daar gaat het hier over! Puur vermaak. Ik vind dat we dan niet over een beetje energie verspilling moeten zeuren!

  Toen ik klein was ging ik wel eens met mijn ouders mee en reden we de Mergelland route in Zuid-Limburg. We reden ook wel eens kilometers naar een mooi stukje natuur om daar wat te gaan wandelen. Tegenwoordig is dat volgens mij “not done”. Zijn we dan zover doorgeslagen?

  Er komt een mooi kunstzinnig initiatief wat wat energie kost en het enige dat we kunnen is zeuren over hoeveel energie het kost!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.