SP wil debat over Zwolle Werkt aanpak

Zwolle – De fractie van de SP heeft een debat gevraagd over de Zwolle Werkt Aanpak. Deze aanpak is een werkactiveringsprogramma en bedoeld om mensen zo snel mogelijk vanuit de bijstand aan het werk te krijgen. Door middel van workshops moet het maatwerk gegarandeerd zijn. De SP heeft grote vraagtekens bij deze manier van werken. Het lijkt erop dat er voorbij wordt gegaan aan de redenen waarom mensen een uitkering aanvragen. Werk is namelijk niet altijd de beste oplossing, omdat er ook andere problematiek een rol kan spelen, zoals schulden, verslavingen etc.

 

SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘De eerste klacht over deze aanpak is al binnen bij de SP. Mensen krijgen geen uitkering, maar moeten direct aan de slag voor een leer-werkvergoeding. Hoe hoog deze vergoeding is, wordt er niet bij verteld. Daarnaast is er een contract afgesloten met de sociale werkvoorziening om mensen aan het werk te krijgen. Dat is niet het perspectief wat je mensen moet bieden. Geef mensen de kans om zich te scholen en zich te ontwikkelen, zodat zij duurzaam kunnen uitstromen en de kans op terugval in de uitkering klein wordt.” 

In het voorstel wordt gesproken over maatwerk door het aanbieden van workshops. Wat voor een workshops of trainingen dit zijn is niet bekend.  De SP wil met de wethouder en de andere partijen in debat over de daadwerkelijke inhoud van deze trajecten en over de hoogte van de leer-werkvergoeding.

Artikel delen:
Reacties 44
 1. je hebt helemaal gelijk…. ik ben een levend stigma… kan nooit beslissingen maken… en waai met alle winden mee… goh daar is weer zo’n d66 stemmer 😛


  ⚠️ Meld

 2. Zwolle werkt

  quote]Het lijkt erop dat er voorbij wordt gegaan aan de redenen waarom mensen een uitkering aanvragen. Werk is namelijk niet altijd de beste oplossing[/quote]

  Tjonge, werk is niet de beste oplossing, nee het komt je hier zo aanwaaien.
  Mensen die werkelijk arbeidsongeschikt zijn uitgezonderd, daar heb ik dan wel begrip voor.
  Maar mij is toch geleerd, als je geld wilt verdienen zul je er toch echt voor moeten werken.


  ⚠️ Meld

 3. yoyo er wordt veel te snel een uitkering gegeven bij de bijstand aan mensen die evcht wel kunnen werken.Velen die er al jaren van profiteren zijn helemaal de weg kwijt in deze maatschappij.Deze mensen moet je onder begeleiding weer terug zetten in deze maatschappij.Ik denk ook dat meer als de helft een onnodige uitkering heeft en die moet je er gelijk uit doen en aan het werk helpen,en niet willen ook geen uitkering.


  ⚠️ Meld

 4. Zolang ik s’ochtends nog steeds de enige ben in mijn trappenhuis die naar zijn werk gaat en mijn buren(allen in de werkende leeftijd!) nog lekker tot half tien in hun bedje blijven liggen mag er best wel wat strenger worden opgetreden tegen deze zgn. beroepswerklozen. >:(


  ⚠️ Meld

 5. nou, dat ben ik helemaal met je eens. er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen en mensen die wat extra begeleiding en een steuntje in de rug nodig hebben. maar notoire kladlopers moeten ze gewoon keihard aanpakken


  ⚠️ Meld

 6. Dat is hier ook zo’n beetje het zelfde hoor.
  Hebben we het met een paar man nog maar over een heel klein stukje Nederland.
  Ik vraag me dan ook werkelijk af hoe ze aan die lage werklooheid cijfers komen.
  Of worden beroepswerklozen hier niet meer bij mee geteld?
  Trap me sóchtends dan ook het leplazurus met al die gasten achter op m’n fiets naar m’n werk.  ⚠️ Meld

 7. de sp moet zonodig weer opkomen voor de ww-ers terwijl we net een periode van grote welvaart achter de rug hebben. wanneer je nu nog geen baan hebt terwijl er zoveel vacatures waren heb je de boel niet op de rit. hartstikke goed dat ze geen poen meer krijgen en direkt wat moeten doen. aanpakken die gasten en degene die er echt niets aan kan doen helpen, de overige 75% aan de schoffel zetten.


  ⚠️ Meld

 8. beste joop, er zijn ook mensen die buiten hun schuld om in de WW zitten!!! ik kon er namelijk niets aan doen en zit na jaren ziekte wet ook in de ww. ik wou dat ik een baantje had.


  ⚠️ Meld

 9. Joop, ik hoorde je ooit zeggen dat jouw missie is om de maatschappij scherp te houden. Je hakt zelf met een botte bijl. Waar haal jij je cijfers bijvoorbeeld vandaan (75%)?


  ⚠️ Meld

 10. larry, helaas beide. maar ze hebben 2 dingen( bijna)allemaal gemeen: ze drinken graag een pilsje op elk willekeurig tijdstip vd dag, en het moet gezegd, het zijn ook (bijna) allemaal mannen. daarom steekt het me zo dat ik ze nog vaak hoor klagen over de hoogte van hun uitkering en dat ze graag de communisten(lees sp) aan de macht willen hebben dan kunnen ze weer ff voort.


  ⚠️ Meld

 11. haha, maar joop je hebt wel gelijk. net als groen links komt de sp op voor de groep mensen/stemmers die juist niet op hen stemt. ze kunnen zichzelf beter ontbinden en wat anders gaan doen. vrijwilligerswerk bijvoorbeeld, geheel in de lijn van het gedachtengoed van de partij.


  ⚠️ Meld

 12. geschreven door Robert, op 19 november 2008 om 09:51

  beste joop, er zijn ook mensen die buiten hun schuld om in de WW zitten!!! ik kon er namelijk niets aan doen en zit na jaren ziekte wet ook in de ww. ik wou dat ik een baantje had.

  Het initiatief “Zwolle Werkt” spreekt jou dus wel aan Robert? Het initiatief is er juist om mensen weer aan het werk te helpen! En als je zou willen dat je een baantje had sta je uiteraard vooraan en lijkt me, dat ze je veel beter aan werk kunnen helpen dan iemand die er ook nog eens geen zin in heeft.


  ⚠️ Meld

 13. geschreven door joop, op 19 november 2008 om 09:18

  de sp moet zonodig weer opkomen voor de ww-ers terwijl we net een periode van grote welvaart achter de rug hebben. wanneer je nu nog geen baan hebt terwijl er zoveel vacatures waren heb je de boel niet op de rit. hartstikke goed dat ze geen poen meer krijgen en direkt wat moeten doen. aanpakken die gasten en degene die er echt niets aan kan doen helpen, de overige 75% aan de schoffel zetten.

  Ik moet zeggen, dat ik het voor een deel zelfs ook nog met je eens ben!
  Wel heb ik zelf ook ooit aan de lijve ondervonden, dat het niet gemakkelijk was een baan te vinden. Maar dat was eind 2001 tot april 2003. Zelfs een baan onder mijn niveau viel tegen. Maar nogmaals: dat was tijdens de vorige periode van “iets minder welvaart”.


  ⚠️ Meld

 14. van de 40 ww-ers die ik ken zijn er 30 beroepstrekkers. deze lui stemmen altijd links, waarom moge duidelijk zijn.

  Links en rechts zijn maniertjes om het vol dom te houden Joop, de werkelijke touwtjes lichen niet in handen van links of rechts. En iedereen trapt er in… :'(


  ⚠️ Meld

 15. Joop.

  Hard werken kan op vele manieren, zelfs met behoud van uitkering en ook nog vele, vele extra’s er bovenop:

  Vader Serge ontvangt een werkloosheidsuitkering van 1000 euro, aangevuld met 5000 euro aan kinderbijslag en uitkeringen.

  Belg voor de 28e keer vader

  Misschien iets voor één van je vele ‘kennissen’ uit het WW-circuit? 😉 ;D


  ⚠️ Meld

 16. geen flauw idee. vroeger rook het er altijd zo lekker, maar ik ben ten spijt al een jaartje of tien weg uit assendorp. zelfs wesel herkende me vanmiddag niet meer!!


  ⚠️ Meld

 17. Robert, ik zou het super vinden als je in zou gaan op mijn vraag van 14.32 uur. Ik ben gewoon echt benieuwd naar wat je nu van het initiatief vindt. Werkt het? Werkt het niet? Is het niet interessant? Of juist wel?


  ⚠️ Meld

 18. om eerlijk te zijn, vind ik het echt een goed idee, maar het levert in vergelijking met mijn uitkering veel minder op. je hebt dan wel een baantje, maar ja. ik heb thuis nog een huishouden draaiende te houden dus blijf ik liever in de bijstand.


  ⚠️ Meld

 19. Ja, dat is natuurlijk begrijpelijk. Het is overigens volgens mij geen punt dat de SP aanhaalt.

  Begrijp me niet verkeerd…ik bedoel het niet persoonlijk in de zin dat ik vind, dat men wat bij jou weg moet halen… maar over het algemeen kunnen we toch wel stellen dat er iets danig mis is wanneer je in de bijstand meer inkomen hebt dan wanneer je een baan hebt?!? En dan denk ik dat het verlagen van een bijstandsuitkering wellicht niet de oplossing is. Ik denk echter, dat je met het hebben van een baan altijd beter af moet zijn dan zonder baan.

  Zo begrijp ik inderdaad wel dat het moeilijk is je ertoe te zetten aan de slag te gaan!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.