Pieter Steijnstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Pieter Steijnstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Eerst veel zon en lenteachtig warm, later misschien een bui

Zwolle – Dinsdag gaat het kwik in de Zwolse thermometers flink omhoog. Het is de temperatuurtopper van de week. ‘s Morgens is het nog een graad of 6, in de middag gaat het kwik in de lift naar ongeveer 19 graden. Dat mag je lenteachtig noemen.

De wind houdt zich koest, dat helpt je lentegevoel ook. Vooral in de ochtend heeft de zon het voor het zeggen boven Zwolle. In de middag ontstaan stapelwolken. Door de warmte op de grond groeit een enkele zo energiek dat het een bui wordt, heel misschien met onweer. Het is niet te voorspellen of dit precies boven de stad gebeurt. Volgens de berekeningen is de kans op zo’n bui ten zuiden en oosten van Zwolle het grootst. Ook in de avond is een bui niet compleet uit te sluiten.

Een nieuw hogedrukgebied gaat vanaf woensdag het weer bepalen bij ons. Maar het positioneert zich eigenlijk verkeerd. Doordat het boven Groot-Brittannië komt te liggen, wordt aan de oostflank lucht uit de poolstreken naar ons toe getransporteerd. De voorkant van de poollucht schuift woensdag als een koufront over onze regio. Zo’n hoge temperatuur als op dinsdag kunnen we daarna wel vergeten.

Woensdag rond de middag wordt het koufront met een beetje regen boven de regio Zwolle verwacht. In de ochtend is er al veel frontale bewolking, waar zonnestralen zich met moeite doorheen persen. De maximumtemperatuur is ongeveer 12 graden.

Woensdag en de dagen erna staat er een stevige noordelijke tot noordwestelijke wind, die zorgt voor te koel weer voor de tijd van het jaar. Een maximumtemperatuur van ongeveer 10 graden. Op de grond is in de nacht en vroege ochtend een graadje vorst mogelijk.

Ook op hoogte staat een strakke noordelijke stroming, waarop wolkenvelden vanaf de Noordzee worden aangevoerd. Donderdag is er nog kans op een klein buitje, daarna is de neerslagkans klein in Zwolle.

Artikel delen: