Gemeente wil behoud van karakter Assendorp

Zwolle – Uit de wijkanalyse die de gemeente Zwolle vandaag publiceert over de wijk Assendorp blijkt dat de wijk op veel terreinen positief scoort. Toch blijven er aandachtspunten. Zo veroorzaken de parkeerdrukte en de leeftijd van de wijk problemen. Ouderen trekken weg en nieuwkomers hebben niet dezelfde binding met buurtgenoten. Ook is er voor jongeren niet veel te doen en kan dit uitmonden in overlast. Die overlast is wel minder dan in andere wijken.

Jonge gezinnen lopen tegen andere problemen aan. Het aandeel jonge gezinnen is relatief groot, maar er vertrekken er meer dan er aankomen in Assendorp. Huizen zijn vaak te klein voor gemiddelde gezinnen. Assendorp is daarom een wijk voor starters die net aan hun eerste beginnen. Veel bewoners vinden de wijk druk. De wijk is gebouwd in een tijd dat er nog nauwelijks auto´s waren en door de hoge woningdichtheid is het aantal parkerende auto´s groter dan de wijk aankan. Het invoeren van betaald parkeren kon die druk maar deels verlichten. Het probleem verplaatst zich nu.

Waardering

De waardering van de buurt is wel hoog. De wijk heeft charme en de gehechtheid aan de wijk bedraagt in de laatste meting 74 procent, 11 punten hoger dan het Zwols gemiddelde. Het aantal mensen dat wil verhuizen is 6 procent lager dan het Zwols gemiddelde. Toch is de woonduur door het grote verloop onder studenten gemiddeld lager. In de wijk bestaat een levendig verenigingsleven, er is een eigen wijkkrant en uit het Omnibus onderzoek bleek eerder dat wijkbewoners positiever zijn over de mensen in de buurt en de sociale samenhang.

Speerpunten gemeente

·   De gemeente wil actieve bewoners stimuleren zich in te zetten voor de buurt. Organisaties die nieuwe initiatieven starten krijgen waar mogelijk ondersteuning;

·   Vernieuwing van de wijk mag alleen zorgvuldig en in overleg met wijkbewoners plaatsvinden, zodat het unieke karakter bewaard blijft;

Nieuwbouw en ontwikkeling langs de randen van Assendorp wordt gebruikt om de leefbaarheid van de wijk te vergroten, zoals ruimte voor parkeren en groen.

Artikel delen:
Reacties 18
  1. Dat is lekker snel
    Vorige jaar deze tijd kregen de bewoners van assendorp een uitnodiging voor een wijkanalyse avond en nu vandaag is alles klaar , dat gaat lekker snel daar bij de gemeente , en nu nog een jaar wachten voor er wat gaat gebeuren ?? of is dan het rapport al weer verleden tijd


    ⚠️ Meld

  2. Ik woon hier heel erg graag in assendorp. ik ga hier alleen tussen 4 plankjes weg. Alleen die parkeerdruk hier, laat de gemeente eerst maar eens zorgen, dat die bedrijfsauto’s hier uit assendorp verdwijnen. Dan is tenminste een deel van het probleem opgelost, vooral omdat die bedrijfsauto zo groot zijn dat ze meer plaats innemen. Want naast die bedrijfsauto hebben de meesten er ook nog een auto ernaast.


    ⚠️ Meld

  3. zolang 1 minuutje lopen van je auto naar huis (door onze mooie wijk) het belangrijkste probleem hier is, zijn er kennelijk geen echte problemen. lang leve Assendorp


    ⚠️ Meld

  4. @gheghe en Peter; binnen afzienbare tijd gaat het ook lukken om tussen 6 plankjes Assendorp te verlaten. Men wil in de Zonnebloemstraat een uitvaartcentrum beginnen (voormalige baptisten-kerkje ter hoogte van basisschool het Mozaïek. Of dit een handige zet is, op deze lokatie, vraag ik me af. Maar dat is misschien off-topic….


    ⚠️ Meld

  5. Als ze het karakter van Assendorp willen behouden, moeten ze vooral alle plannen die er zijn voor het gebied van de Deventerstraatweg (langs het spoor) in de prullenbak doen, want anders blijft er weinig van dat karakter over….


    ⚠️ Meld

  6. vind je het gek bert? over het algemeen leveren studenten met mekaar in een huis enkel en alleen overlast. kijk maar eens in de bilderdijkstraat, naast de c1000. daar gaat het feest regelmatig tot in de kleine uurtjes door. je zult er naast wonen.


    ⚠️ Meld

  7. vind je het gek bert? over het algemeen leveren studenten met mekaar in een huis enkel en alleen overlast. kijk maar eens in de bilderdijkstraat, naast de c1000. daar gaat het feest regelmatig tot in de kleine uurtjes door. je zult er naast wonen.

    Tuurlijk zal je van studenten meestal meer ‘overlast’ hebben, dan van gezinnetjes, maar wanneer een contact uberhaupt niet opgebouwd wordt en meteen negatief van aard is, dan zullen de studenten veel minder rekening houden met buren.
    Studenten met goed contact met de buren, zullen daar ook rekening mee houden, dat is mijn ervaring in elk geval.


    ⚠️ Meld

  8. Tuurlijk! Ik heb ook wel eens buren gehad, dat ik veeeeeel liever studenten als buren had gehad.
    In mijn studententijd was ik gewoon bezig met studeren en was er niet bijzonder veel geluidsoverlast.


    ⚠️ Meld

  9. gheghe en gezellig, sorry ik word dummelig, jullie hebben gelijk. het ligt prettiger en steviger tussen 6 plankjes, had een vergissing gemaakt.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.