Juup Leis - Foto: Landstede
Juup Leis
Foto: Landstede

Juup Leis is mbo-ambassadeur in hart en nieren

Zwolle – Hoe promoot je het mbo in coronatijd? Ambassadeur Juup Leis van Landstede MBO in Zwolle draait er zijn hand niet voor om.

In de strijd om het landelijke ambassadeurschap gaat hij niet krampachtig uit van de vijf competenties waarop de jury de kandidaten beoordeelt, maar vaart hij volledig op zijn eigen ervaringen, creativiteit en gevoel. En dat doet hij zo enthousiast en aanstekelijk, dat iedereen hem vraagt voor van alles, of het nu intern of extern is.

De laatstejaarsstudent Evenementenorganisatie uit Hengelo presenteert het Landstede V.I.P.-event, hij maakt een serie filmpjes over de kracht van Landstede MBO, hij was jarenlang voorzitter van de Studentenraad en ook tijdens de voorrondes van mbo-ambassadeursverkiezingen weet men hem te vinden voor filmpjes, fotoshoots en marketing. Juup is gewoon ambassadeur in hart en nieren. Vandaag wordt de laatste aflevering van de voorrondes van ‘Ditismbo’ uitgezonden en dan volgt op 17 mei de landelijke finale.

De mbo ambassadeursverkiezing wordt georganiseerd door ditismbo.nl, een initiatief van de MBO Raad. In de strijd om het landelijke mbo ambassadeurschap zijn de eerste twee afleveringen inmiddels uitgezonden. “De 42 studenten moesten verdeeld over de drie regio’s noord, midden en zuid een escaperoom doen. De twaalf personen van regio Noord werden opgesplitst in vier groepjes van drie personen en we moesten puzzels oplossen, met als thema duurzaamheid. Heel ingewikkeld, eigenlijk niets voor mij. Maar het was heel leuk, leerzaam en gezellig.”

Zo staat Juup er altijd ook in: overal een uitdaging in zien, van alles iets leren. “Aan de hand van de gefilmde voorrondes bepaalt de jury wie de winnaar is van de drie regio’s. De gekozen drie studenten strijden op het ambassadeursgala op 17 mei live in Apeldoorn om de titel Ambassadeur MBO 2021. Dat te zien is op het YouTube kanaal Ditismbo.nl.”

Of hij wint of niet, Juup blijft het mbo en Landstede MBO promoten, ook als hij straks de overstap heeft gemaakt naar het hbo. “Het mooie van het mbo is dat je je eigen leerweg kan bepalen. Je kunt alle vaardigheden en theorie van een bepaald ambacht leren, waarbij je jezelf heel veel in de praktijk ontwikkelt. Je kunt daarbij ook allerlei andere uitdagingen aangaan die je carrière straks goed doen, kijk naar wat ik er allemaal bij heb gedaan. Zo was ik in september namens Landstede MBO aanwezig bij de start van het mbo-jaar, maakte ik kennis met Mark Rutte en sprak ik met onderwijsminister Ingrid van Engelshoven over het probleem van stageplekken vinden tijdens coronatijd.”

“Op het mbo kun je versneld leren, je kunt je eigen stages bepalen: je kunt leren op de manier die het beste bij je past. En wat Landstede MBO betreft: dit is gewoon mijn school. Toen ik hier voor de eerste keer binnenkwam, wist ik meteen dat ik hier niet weg wilde voor ik mijn diploma had gehaald. Dat wil ik als ambassadeur ook meegeven: er is altijd een mbo-school die bij je past. Als het nodig is, kijk je even verder dan je neus lang is. Ja, ik ben er trots op dat ik voor het mbo en voor Landstede MBO heb gekozen.”

Artikel delen: