Trapjeswijk krijgt moderne en frisse uitstraling

Zwolle – In november 2007  heeft Woningstichting SWZ de bewoners van de Trapjeswijk meegedeeld dat renovatie niet haalbaar is en dat daardoor het plan voor dit gedeelte in Holtenbroek opnieuw ontwikkeld gaat worden. Renovatie van de Trapjeswoningen is financieel en kwalitatief onhaalbaar.

Op dinsdag 18 november is in het Wijkcentrum Holtenbroek het stedenbouwkundig plan gepresenteerd aan de bewoners die terug willen keren in de wijk. Ook is diezelfde avond een inloopbijeenkomst geweest voor de omwonenden van de Muziekwijk. In het stedenbouwkundig plan is te zien waar woningen terugkomen, wat voor soort woningen dit zijn en welke  bouwhoogte deze hebben. Dit is een voorlopig plan, hierin kunnen nog wel onderdelen gewijzigd worden.

De woningen

Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de wijk Holtenbroek. De woningen in de Muziekwijk zijn inmiddels bij veel mensen gewild. De Trapjeswijk, ten westen van de Muziekwijk, is een belangrijk onderdeel van de wijkvernieuwing in Holtenbroek. De helft van de woningen zijn al gesloopt en begin 2009 wordt gestart met het slopen van  de resterende woningen. 

In totaal zullen er straks 332 woningen gebouwd worden. Daarvan zijn 50% huurwoningen (onder de huurtoeslaggrens) of goedkope koopwoningen en 50% koopwoningen. Er komen verschillende woningtypes. Zo worden er appartementen gebouwd (circa 80 – 120 m2) en eengezinswoningen (circa 100 – 150 m2). Er komen  traditionele eengezinswoningen met achtertuin en verandawoningen met een veranda en/of dakterras aan de voorzijde en geen of een kleine tuin aan de achterzijde. Ook komen er in het plan waarschijnlijk 24 eenheden voor Frion. Dit is een instelling voor mensen met een verstandelijke handicap.

Mens en Milieuvriendelijke Wonen Trapjeswijk krijgt een plek aan de Klooienberglaan in het nieuwe plan. Op www.mmwtzwolle.nl kan men meer lezen over dit initiatief van de bewoners.

Bouwhoogtes

Aan de Klooienberglaan komen vier appartementengebouwen die maximaal vijf verdiepingen hoog zullen zijn. Er komen centraal gelegen in de wijk ook appartementen, deze zullen maximaal vier lagen hoog zijn. De eengezinswoningen worden twee, drie of misschien zelfs vier lagen hoog.

Hoe komt de Trapjeswijk eruit te zien?

Hoe de woningen in de Trapjeswijk er precies uit komen te zien, is in deze fase van bouwen nog niet bekend. Maar de uitstraling van de Trapjeswijk moet passen bij de naastgelegen Muziekwijk; dus een eigentijdse, moderne en frisse uitstraling. Ook de groene openbare ruimte zal straks weer een belangrijke rol spelen.

De binnenterreinen van de huizen krijgen een besloten karakter. Het parkeren van de auto’s van de bewoners gebeurt op deze binnenterreinen. Bezoekers kunnen straks parkeren aan de omliggende wegen. Het verkeer in de Trapjeswijk wordt geregeld via de omliggende wegen; Obrechtstraat, Schumannlaan en Händellaan.

Planning

Het stedenbouwkundige plan zal najaar 2008 definitief zijn. Daarna start in de eerste helft van 2009 de sloop van de resterende woningen in de Trapjeswijk. Het uitwerken van het ontwerp van de woningen, de groenvoorzieningen en de wegen is ook in 2009. Halverwege 2010  gaat SWZ starten met de bouw van de eerste woningen. De verwachting is dat vanaf midden 2011 de eerste woningen worden opgeleverd.

Meedenken?

Bewoners van de huidige Trapjeswijk hebben voorrang bij terugkeer in de wijk. Bewoners die hebben aangegeven weer terug te willen komen, krijgen een persoonlijk gesprek om te bekijken op welke plek zij kunnen en willen terugkomen en naar welke type woning hun voorkeur uitgaat. 

De komende tijd zijn er heel wat onderwerpen waar SWZ graag de mening wil weten van de toekomstige bewoners, maar ook van de direct-omwonenden uit bijvoorbeeld de Muziekwijk.

Artikel delen: