Studenten Landstede MBO tellen doodgereden reptielen op Sallandse Heuvelrug

Startbijeenkomst bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
Foto: Landstede Groep

Zwolle – Acht studenten van Landstede MBO werken mee aan een onderzoeksproject in natuurgebied de Sallandse Heuvelrug. De samenwerking tussen provincie Overijssel en Landstede MBO is voor beide partijen interessant.

Enerzijds is de provincie geholpen met het werk dat de studenten kunnen oppakken en anderzijds biedt het project de studenten een unieke leerervaring in de praktijk. “Het is een win-winsituatie, deze samenwerking tussen de provincie Overijssel en Landstede MBO’, zegt Tijs de Bree, gedeputeerde van de provincie Overijssel. “We moeten veel werk verzetten en dat lukt niet zonder ondersteuning. Bovendien biedt het studenten de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen. Ik ben blij dat we ze daarmee kunnen helpen.”

En daar is Theo Rietkerk, bestuursvoorzitter van Landstede groep, het helemaal mee eens. “Bij Landstede MBO willen we dat de studenten in, aan en van de praktijk leren. En daar leent dit onderzoeksproject zich uitstekend voor. Bovendien is het voor studenten natuurlijk mooi om ook eens buiten de stad te onderzoeken en te kijken wat het betekent om een buitengewoon opsporingsambtenaar te zijn in het groen. Zo verbinden we de stad aan het buitengebied.”

Ook de studenten zijn enthousiast. En niet alleen omdat ze een stageplek hebben gevonden. Student Joël Sanderman: “Ik kom graag in natuurgebieden en het lijkt me een mooie ervaring om in plaats van alleen in de stad, ook ervaring op te doen in de natuur. Ook dat is onderdeel van de openbare ruimte én natuurlijk een prachtige omgeving om in te werken.”

Het onderzoeksproject richt zich op de vraag of met de MTB-route in het gebied de wet natuurbescherming wordt overtreden omdat mountainbikers (beschermde) reptielen doodrijden. Samen met studenten van Landstede MBO brengt de provincie een groot gebied in kaart: de MTB-route is namelijk 30 kilometer lang. De acht studenten van Landstede MBO die hierbij gaan helpen, zitten in hun derde jaar van de opleiding Handhaver Toezicht & Veiligheid.

Ze gaan zes weken lang elke maandag en vrijdag in groepjes van twee het gebied in. Dat doen ze samen met twee toezichthouders van de provincie. Als ze een dood reptiel vinden, rapporteren ze dit. Ze maken foto’s en noteren de exacte plaats waar ze het dier vinden. Ook houden ze toezicht op het gedrag van mountainbikers. Harold van Gerrevink, een van de toezichthouders: “De Sallandse Heuvelrug is een grote trekpleister voor recreanten. Een plek om te genieten, een uitlaatklep, en dat moet de natuur óók zijn. Maar het moet wel in goede banen worden geleid, want we willen ruimte voor zowel recreatie als natuur.”

Foto's 3
Startbijeenkomst bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug - Foto: Landstede Groep
Startbijeenkomst bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
Foto: Landstede Groep
Studenten Landstede MBO tellen doodgereden reptielen op Sallandse Heuvelrug - Foto: Landstede Groep
Foto: Landstede Groep
Studenten Landstede MBO tellen doodgereden reptielen op Sallandse Heuvelrug - Foto: Landstede Groep
Foto: Landstede Groep

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)