Stadsgracht - Foto: Wouter Steenbergen
Stadsgracht
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Zonnige en zachte Koningsdag

Zwolle – Dinsdag is het weer ideaal voor viering van Koningsdag in je tuin of op je balkon. De oranjezon boven Zwolle schijnt breeduit en de temperatuur gaat ‘s middags omhoog naar misschien wel 16 graden. Lig je uit de wind op het gras, dan is het zo 20 graden.

Kijk je naar boven, dan zie je dat de primaire kleur van de lucht blauw is en de secundaire wit. Dat zijn dunne wolkenveldjes op middelbare hoogte, waar de zon wel doorheen komt. Voor het zover is, heb je eerst nog een stralend zonnige, maar koele ochtend. Op neushoogte een temperatuur iets boven nul, aan de grond hier en daar lichte vorst. Het is wederom kurkdroog, zoals we al dagen beleven. De temperatuurwinst dinsdag is te danken aan draaiing van de wind.

Die is zwak tot matig en komt niet meer uit het noordoosten, maar uit het oosten tot zuidoosten. Deze wind heeft een langere weg over land afgelegd, zodat hij meer opgewarmd is.

In de nacht van dinsdag op woensdag wordt Zwolle belicht door de volle maan. Het koelt natuurlijk flink af, maar tot vorst op de grond komt het waarschijnlijk niet meer.

Woensdagmiddag is de terrastemperatuur ’s middags in de stad misschien wel 18 graden. Het is een dag die volop zonnig begint. In de middag zien we behalve de blauwe lucht en de zon ook sluierbewolking, die de voorloper is van een weeromslag op donderdag.

Donderdag trekt een lagedrukgebiedje met het centrum recht over onze omgeving of er rakelings langs. In beide gevallen krijgen we regen. Er is kans op een neerslaghoeveelheid waar de droge natuur echt wat aan heeft. De wind komt donderdag uit westelijke richtingen en draait vrijdag door naar noordelijke richtingen. Dat is geen goed nieuws. De maximumtemperatuur in Zwolle zakt daardoor opnieuw weg naar een te laag niveau van ongeveer 13 graden.

Artikel delen: