Raadsleden geven gastles over lokale politiek

Zwolle – Van 24 tot en met 28 november gaan gemeenteraadsleden naar de Zwolse basisscholen om leerlingen van groep 7 en of 8 een gastles te geven over de lokale politiek. Ook spelen ze een raadsvergadering na waarbij de leerlingen met elkaar in debat gaan over een drietal onderwerpen die ze zelf samen met de docent vooraf hebben bedacht. De onderwerpen gaan over zaken die spelen in de directe leefomgeving van de leerlingen. De onderwerpen zijn niet geheel vrijblijvend. Aan het einde van het spel stemmen de leerlingen over het onderwerp dat ze het meest belangrijk en/of urgent vinden. Dit onderwerp wordt opgepakt door het raadslid en deze bekijkt wat er vervolgens mee gedaan kan worden. Hierover vindt achteraf een terugkoppeling plaats naar de leerlingen.

De gastles Raad voor de Klas is een onderdeel van de Week van de Democratie.  In deze week worden er diverse activiteiten georganiseerd om met verschillende groepen uit de Zwolse samenleving in gesprek te gaan. De gemeenteraad wil de uitkomsten van deze gesprekken gebruiken om de afstand tussen burgers en de politiek verkleinen en de communicatie met de burgers verbeteren.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Waarom geven die raadsleden nou geen gastles over de lokale politiek voor al die zeurkousen op Weblog Zwolle i.p.v. aan basisscholieren?
  Bang voor teveel tegenspraak? 😛 ;D  ⚠️ Meld

 2. om welke raadsleden gaat het eigenlijk? degenen die voor het einde van het jaar nog even een paar onkosten declaraties in willen leveren om de balans nog ff gelijk te trekken?


  ⚠️ Meld

 3. een goed begin …
  Vorig jaar heb ik een gastles op een basisschool gegeven op verzoek van een leerling die een spreekbeurt had gehouden over de politiek. Dat is goed bevallen, ook omdat er leerlingen bij waren die behoorlijk politiek bewust waren. Wij hebben toen een motie ingediend (aangenomen) om een week van het bezoek aan basisscholen te organiseren. Dat heeft de griffie laten samenvallen met de week van de democratie.
  Nogal wat raadsleden hebben zich opgegeven om mee te doen.
  Voor de duidelijkheid: we doen het graag en voor niets. Het is een onderdeel van het raadswerk.


  ⚠️ Meld

 4. Lijkt een prima intiatief, maar waarom niet aan de wat oudere kinderen op het voortgezet onderwijs? Alle kinderen/ of alleen de belangstellenden van een bepaalde leeftijdsgroep in de aula in een soort college-sfeer. Kinderen van die leeftijd zitten ook dichter bij de stemgerechtigde leeftijd.


  ⚠️ Meld

 5. Ongeloveloos Pp, ongeloveloos…. :'(
  Ik hoop je te ontmoeten op een van de andere activiteiten in de week van de Democratie (Spreek mij aan!). Iedere avond wordt er iets georganiseerd door de gemeenteraad en haar waardevolle partners. Meer informatie over tijd en plaats volgt nog.

  Met vriendelijke groet en tot gauw ziens,

  Martijn van der Veen


  ⚠️ Meld

 6. Martijn van der Veen,
  Een week van de democratie, hoe moet ik die zien? Is dit een middel ter bevordering van bewustwording omtrent dit ideaal, of is het een manier om het het ‘demos’ meer bij de ‘krateo’ te betrekken?
  Ik bedoel dit niet sceptisch hoor, maar vandaag de dag is het woord democratie al zo vaak aan vlarden gescheurd en op verschillende manieren weer in elkaar gezet, dat democratie een interpretabel ideaal lijkt te worden.
  Wees eerlijk, op landelijk niveau lijkt de democratie zich niet altijd te houden aan de criteria van de democratie, in haar oudste vorm.
  Het lijkt te regeren vanuit een continuë manipulatie. Alsof de regering niet onder de druk van het volk staat, maar onder de druk van afspraken die ze maken met de rest van de wereld (Europa, VN, mogelijk de Bilderberggroep etc.)
  Het lijkt er steeds meer op dat er een uniforme massa ontstaan moet worden. Wanneer de bevolking hier tegenin gaat, dan wordt er opgetreden. Ik denk dat de verwijzing naar het rookverbod en de Europese grondwet, geen nadere uitleg behoeft.

  Ik vind de week van de democratie een goed initiatief, bewustwording van veel van deze zaken, is een must voor de bevolking denk ik. Ik hoop dat deze bewustwording dan ook wordt gestimuleert. Uiteraard, ga ik ervan uit dat deze week vanuit positieve en opbouwende motieven is voortgekomen.  ⚠️ Meld

 7. Dank voor de reactie, Ghehe. Initiatief is in ieder geval niet opgekomen om de zakken te vullen…

  Persoonlijk ben ik van mening dat je als raadslid continue bezig bent met het vorm geven van het ideaal democratie (zo goed of zo kwaad(?!) als dat maar gaat). Ik had dan ook in eerste aanleg mijn bedenkingen bij het initiatief en dan ook de vraag gesteld: Wat zou het kunnen opleveren voor de Zwollenaren en voor ons(en dan niet in geld 😉 ) ?

  Vervolgens heb ik die gestelde vraag maar weer overboord gegooid met de overweging dat je elk middel moet aangrijpen om de zogenaamde kloof tussen Zwollenaren en de volksvertegenwoordigers ook maar een beetje te verkleinen.

  Ghehe, je denkt na over ‘Democratie’ en de manier waarop invulling aan dat ideaal wordt gegeven. Wellicht dat je je gedachtegang op één van de activiteiten kunt ventileren. Hierna zal ik het programma aangeven. Heeft al eens eerder op weblog gestaan.

  Met vriendelijke groet,

  Martijn van der Veen


  ⚠️ Meld

 8. Programma
  Maandag 24 november
  09.00 – 10.30/13.30 – 15.00. Raad voor de Klas. Raadsleden geven een gastles aan groep 7/8 en spelen een raadsvergadering na (debat).
  19.00-19.30. Opening van de Week van de Democratie door burgemeester, raadzaal.

  Dinsdag 25 november
  10.00-15.00 Raad voor de Klas.
  14.00-16.00 Film Fraterhuis voor VO
  19.30-20.30 Debat tussen selectie van leden Burgerpanel en gemeenteraad over Democratie. Raadzaal.
  20.45-21.45 Debat tussen de voorzitters van de wijkplatforms en de gemeenteraad over Democratie. Raadzaal.

  Woensdag 26 november
  10.00-15.00 Raad voor de Klas.
  19.30-22.30 Socratisch café. Gesprek over Democratie in samenwerking met het Nieuwe Trivium Socratisch café. Celecentrum/Muzerie.

  Donderdag 27 november
  10.00-15.00 Raad voor de Klas.

  Vrijdag 28 november
  09.00-11.00 Scholierendag voortgezet onderwijs.
  Bezoek aan Deltion en Meander. ?s Middags Lagerhuisdebat.
  10.00??15.00 Raad voor de Klas.
  12.30-13.30 Graffitiworkshop. Wensen/ideeën/boodschappen aan de raad. Buiten voor stadhuis.
  14.00 -16.00 Film Fraterhuis. Film over Democratie en inleiding napraten/discussie door Theo Profijt.
  13.30-15.00. Lagerhuisdebat met leerlingen Deltion en Meander en raadsleden en een jong tweede kamerlid (Tofik Dibi). Raadzaal.

  Maandag 1 december
  19.30 ?? 21.30 Debat als afsluiting van de week van de Democratie. Raadzaal.


  ⚠️ Meld

Reageer