Restauratie van de Sassenpoort en het Refter

Zwolle – De Sassenpoort en het Refter staan de komende weken in de steigers. De twee voor Zwolle belangrijke monumenten worden grondig onder handen genomen.

Voor het 600-jarig jubileum van de poort in 2009 worden de toren en het slagwerk van de poort grondig gerestaureerd. “Na negentig jaar was het materiaal gewoon op”, zegt Rein Nijhof van Hanzebouw, het bedrijf dat de restauratie op zich neemt. “Dakgoten en voegwerk knappen we nu op, anders dreigt lekkage en schade.” Ook het slagwerk van de Sassenpoort wordt onder handen genomen. Tot 5 december zullen er geen klokslagen te horen zijn. De klokken en de wijzerplaten aan de buitenkant van de poort blijven op hun plaats. Hanzebouw is ook de aannemer die in opdracht van de Protestantse Gemeente Zwolle het Refter aan het Bethlehemkerkplein restaureert.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Goed voor de werkgelegenheid en het behoud van deze prachtige historische gebouwen.

  Inmiddels zijn wij allemaal bekend met onze burgervader, Henkie Tramtunnel.

  Maar wie is dan wel niet die burgemeester van de Protestantse Gemeente het Refter ?


  ⚠️ Meld

 2. Een tijdje geleden werd gesproken over het in ere herstellen van de toegangspoorten van de oude binnenstad. Weet iemand hoe het hier nu mee staat?


  ⚠️ Meld

 3. @André
  Ik heb de laatste tijd regelmatig te kampen met aanvallen van blondisme. Als gevolg hiervan werkt mijn brein niet zoals het hoort.

  Blondisme blokkeert de informatieverwerking, de neuronen werken op het moment van disfunctioneren niet meer in harmonie samen.

  Ook de sensorische systemen worden hierdoor beinvloedt. Door de cortex ceribri regelmatig virtueel te masseren verwacht ik binnen enige maanden van dit probleem af te zijn.

  Tot die tijd heb ik er dan ook geen idee van wat een Protestantse Gemeente behelst.

  Echter, ik ben ervan overtuigd dat jij capabel genoeg bent om mij dit in een paar zinnen uit te kunnen leggen waar deze woorden voor staan.

  Alvast bedankt voor je uitleg !  ⚠️ Meld

 4. @Gezellig:
  In de protestantse traditie heet de plaatselijke geloofsgemeenschap gemeente. Het nationale kerkverband wordt meestal met de term kerk aangeduid. Het equivalente begrip in het katholicisme is de parochie.
  In Nederland zijn er 1832 protestantse gemeenten (2006).

  Het protestantisme is een stroming in het christendom, die bestaat uit vele uiteenlopende kerkgenootschappen. Naast de rooms-katholieke Kerk en de Oosterse Orthodoxie is het protestantisme de belangrijkste stroming binnen het christendom. Het is ontstaan tijdens de Reformatie in de 16e eeuw nadat verschillende theologen, onder wie Maarten Luther, Huldrych Zwingli, Johannes Calvijn en de Nederlandse Menno Simons in een conflict waren geraakt met de rooms-katholieke Kerk over de christelijke leer en de kerkelijke praktijk.

  (bron: wikipedia)


  ⚠️ Meld

 5. @André

  Fantastisch, bedankt !

  Dankzij jou is mijn myelencephalon positieve energie aan het genereren die het herstel van mijn neuronen aanzienlijk zal versnellen.

  Dit meest posterieure gedeelte werkt zich nu een slag in de rondte, dit in samenwerking met de vierde ventrikel.  ⚠️ Meld

 6. Andre, iets verder op bij de Terpelkwijkpark staat een artsenpraktijk.
  Misschien toch wel verstandig om daar ff naar toe tegaan, voordat het nog veel erger wordt.


  ⚠️ Meld

 7. @Yoho
  Iemand die mij een vraag stelt en vervolgens antwoord geeft op mijn wedervraag hoeft toch nog niet direct naar Dr. Jansen / Dr. Lemmens verwezen worden ? 😀


  ⚠️ Meld

 8. Mooi gebouw ook Het Refter, een stad moet zuinig op het culturele erfgoed zijn.

  Inderdaad Stadshagen.

  Een tijdje geleden werd gesproken over het in ere herstellen van de toegangspoorten van de oude binnenstad. Weet iemand hoe het hier nu mee staat?

  Zou een mooi gezicht zijn. Zit dit project politiek op de handrem? Of zijn er teveel commerciële belangen: aan- en afvoer van goederen? Waarom wordt dat niet aangegeven, misschien is er een goed alternatief?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.