‘Coronaheli’ brengt patiënt naar Isala ziekenhuis in Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

‘Coronaheli’ brengt patiënt naar Isala ziekenhuis in Zwolle

Zwolle – De speciale ‘coronahelikopter’ heeft donderdag een patiënt vanuit het Rotterdamse Franciscus Gasthuis overgeplaatst naar het Isala ziekenhuis.

De helikopter, genaamd Lifeliner 5, is groter dan de gewone traumahelikopter. Sinds het begin van de pandemie wordt de helikopter ingezet om coronapatiënten over te plaatsen als ergens een IC vol is.

Dit wordt aangestuurd door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De bemanning bestaat naast de piloot uit een anesthesioloog/MMT-arts van het Nijmeegse Radboudumc en een gespecialiseerd verpleegkundige. Dit team haalt en brengt patiënten van acht uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds van en naar ziekenhuizen in Nederland en Duitsland.

Anesthesioloog Cor Slagt vliegt al vanaf de eerste coronagolf mee. “Ik ben ook opgeleid tot intensivist, die combinatie is voor dit werk heel fijn. Het transport is natuurlijk best triest. Je hebt geen contact met de patiënten, ze liggen in diepe slaap. Hun situatie is verslechterd in het ziekenhuis waar ze liggen, maar daar is geen plek op de IC. We halen hen op de afdeling op, maar familieleden kunnen niet mee. Zij lopen meestal mee naar de helikopter met een koffertje waar de belangrijkste spullen inzitten. Ze zijn vaak emotioneel omdat ze beseffen dat het misschien wel de laatste keer is dat ze hun dierbare levend zien.”

In 2020 startte de vliegoperatie vanuit Volkel met een reserve-helikopter. Echter staat de reserve-heli voorlopig aan de grond voor onderhoud. Nu vinden de ‘corona-vluchten’ plaats vanuit Leeuwarden. De ambulancedienst Fryslan heeft haar Waddenheli hiervoor beschikbaar gesteld. Met deze helikopter wordt het IC-vervoer en het patiëntenvervoer vanaf de Wadden gedaan. Initiatiefnemer Geert-Jan van Geffen, anesthesist in het Radboudumc: “We zijn daar ontzettend dankbaar voor, want zo kan het IC-vervoer door de lucht toch doorgaan.”

Foto's 3
‘Coronaheli’ brengt patiënt naar Isala ziekenhuis in Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
‘Coronaheli’ brengt patiënt naar Isala ziekenhuis in Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Artikel delen: