Controle op waterkwaliteit zwemplassen van start - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Controle op waterkwaliteit zwemplassen van start

Zwolle – Het warme weer laat nog even op zich wachten, maar zaterdag 1 mei start officieel het badseizoen. Reden voor het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) om ook weer te starten met het controleren van de waterkwaliteit van zwemplassen. Hierbij wordt onderzocht of de kwaliteit van het water voldoet aan de wettelijke normen en richtlijnen. In de zomermaanden controleert het waterschap deze wateren.

Zaterdag 1 mei is de officiële start van het badseizoen, dat tot 1 oktober duurt. De zwemlocaties waarvan de waterkwaliteit wordt gecontroleerd, zijn door de provincies Drenthe en Overijssel aangewezen als officiële open zwemwateren. Er wordt onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt én wordt nauwlettend de aanwezigheid van blauwalgen in de gaten gehouden.

Weten waar u veilig en schoon kunt zwemmen?

De waterkwaliteit van de officieel aangewezen zwemwateren in Nederland – dus ook die het werkgebied van WDODelta – is digitaal inzichtelijk op de website zwemwater.nl en via de Zwemwater App. Deze is te downloaden in de stores van Android en Apple. Hier vindt u waar u in uw buurt kunt zwemmen en andere handige weetjes over aanwezige voorzieningen bij de verschillende zwemlocaties.

Officiële zwemplassen

Het waterschap adviseert alleen in wateren te zwemmen die door de provincies zijn aangewezen als officiële open zwemwateren. In het gebied van WDODelta zijn dit het Blauwe Meer (Hoogersmilde), Ter Horsterzand (Beilen), Leberenplas, ’t Loomeer (Schoonloo), Strand Nijstad, Schoonhoven (Hoogeveen), De Tussenboerslanden (Nijeveen), Surfstrand West Belterwijde, Zwemeiland Bovenwijde (Giethoorn), Veneger Gat aan de Veneweg (Wanneperveen), de Wijthmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas (Zwolle), De Zwarte Dennen (IJhorst), Heidepark  (Lemelerveld) en kolkbad De Lange Kolk (Den Nul).

Daarnaast zijn er semi-openbare zwemplassen, alleen toegankelijk voor gasten of bewoners van het betreffende park. Dit zijn Klaverkampen (Havelte), de Horrebieter (Hoogersmilde), De Waterse Koele (Wateren), de zwemplas op camping Heino, de zwemvijver op bungalowpark Reggewold (Vilsteren) de zwemplassen op camping Hellendoorn en bij camping De Hoogte (Eesveen) en het Summercamp in Heino.

Klacht of melding?

Voor vragen, klachten of informatie kan contact worden opgenomen met de zwemwatertelefoon van de provincie Drenthe (0592 – 36 55 55) en de provincie Overijssel (038 – 42 52 423).

Artikel delen: