Mosselkreek - Foto: Wouter Steenbergen
Mosselkreek
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Zon, wolken en weinig wind

Zwolle – Zaterdagochtend zorgt een nagekomen buitje mogelijk voor nattigheid in Zwolle. Wie uitslaapt, heeft de grootste kans om dat compleet te missen. Het weer op zaterdag ziet er daarna helemaal niet gek uit, want de zon is vaak van de partij.

Wel in gezelschap van wolken, groot en klein, ze helpen tegen saaiheid boven de stad. Het blijft droog, met de kanttekening dat een van de wolken heel misschien toch uitgroeit tot een spetterbuitje. Dat zal dan een zeldzaam geval zijn. De middagtemperatuur is met ongeveer 13 graden niet hoog voor de eerste dag van mei. Maar de zon heeft al kracht en dat maakt veel goed. Ook dankzij een noordwestenwind die slechts zwak is, voelt het al gauw warmer aan dan de thermometer suggereert.

Nee, het weer in het weekend is zo slecht niet. Zondag wordt het, na een frisse nacht met kans op een tikje vorst aan de grond, in de middag ongeveer 11 graden. Puur cijfermatig nog koeler dan op zaterdag. De meizon is echter weer te zien en te voelen. De wind doet met kracht 3 mee; een beschutte plek zoeken is het devies. De hoeveelheid wolken is waarschijnlijk wat groter dan op zaterdag. Er zou een licht buitje tussen kunnen zitten, vooral rond het middaguur. Maar de kans op een geheel droge zondag in Zwolle is een stuk groter.

De ogen van de weerlui zijn gericht op een actief lagedrukgebied dat in de loop van maandag over de Britse Eilanden naar de Noordzee koerst. Er zit een zone met dikke bewolking en veel neerslag bij. Met andere woorden: er komt een bak regen op Zwolle af. Volgens de huidige timing valt het meeste in de nacht van maandag op dinsdag en dinsdagochtend.

En dan de wind. Uit het zuidwesten tot westen wordt die flink aangeslingerd door dat lagedrukgebied. Dinsdag mag Zwolle windkracht 5 tot 6 plus windstoten verwachten. De rest van de nieuwe week lijkt ook een wisselvallige en winderige bedoening te worden. Inclusief volgend weekend, maar dan stroomt vanuit het zuiden misschien warmere lucht naar onze regio.

Artikel delen: