Scherper beleid voor coffeeshops in Zwolle

Zwolle – Er blijft in Zwolle plaats voor maximaal vijf coffeeshops. In aanvulling op de voorwaarden in het huidige coffeeshopbeleid wordt een aantal nieuwe voorwaarden gesteld. Zo moet er minimaal 250 meter zitten tussen een school en een coffeeshop en moet de coffeeshophouder voorlichting geven over cannabis. Al deze aanpassingen volgen op de evaluatie coffeeshopbeleid. Deze voorwaarden staan in de aangepaste beleidsregel coffeeshopbeleid.

Uit de evaluatie over het coffeeshopbeleid bleek ook dat omwonenden overlast ondervinden van rondhangende jongeren, met name in de avond. Hoewel de omwonenden overlast ervaren, maken zij weinig melding van overlast bij politie of gemeente. Ook geeft een flink aantal omwonenden aan dat politie en gemeente de klachten niet naar tevredenheid afhandelt. De gemeente neemt deze signalen uitermate serieus en gaat met de politie in gesprek om te kijken wat hieraan gedaan kan worden. Bekeken zal worden met welke maatregelen de overlast het beste worden voorkomen of beperkt.

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Ingezonden:

  In reactie op de vandaag bekend geworden conclusies uit de evaluatie coffeeshopbeleid van de gemeente Zwolle zegt de Zwolse D66-raadsfractie verheugd te zijn met handhaving van maximaal vijf coffeeshops. Vanuit de Zwolse praktijk wordt geconstateerd, dat de theoretische CDA-aanpak (verbieden van coffeeshops) ongewenste effecten heeft.

  Gisteren werd overigens bekend, dat burgemeesters van dertig gemeenten met meer dan vier coffeeshops pleiten voor legalisering van de inkoop van wiet door de coffeeshops (achterdeurproblematiek). Dit standpunt onderschrijft D66 eveneens.

  Martin Jongkoen

  (D66-fractiesecretaris Zwolle)  ⚠️ Meld

 2. In de nieuwstraat staat soms een kleine file van auto’s die staan te wachten tot de eigenaar weer terug is uit de coffeeshop. Bij de bank om de hoek staan altijd dealers en zwervers. Daar is de overlast het grootst denk ik, nog 1 shop in het centrum erbij (bij de casteleyn) en je verhelpt meteen een deel van het probleem. En de balance aan de thorbecke gracht gaat binnenkort sluiten ten behoeve van nieuwbouw op het scheapman terrein (gemeente heeft het hele blok tot aan het bruggetje/tankstation opgekocht) en zal dus een nieuw plekje moeten zoeken. Zullen de huidige bewoners ook wel blij mee zijn.


  ⚠️ Meld

 3. Dezzenaar,

  waar heb jij de volgende informatie vandaan:

  En de balance aan de thorbecke gracht gaat binnenkort sluiten ten behoeve van nieuwbouw op het scheapman terrein (gemeente heeft het hele blok tot aan het bruggetje/tankstation opgekocht) en zal dus een nieuw plekje moeten zoeken.

  🙂


  ⚠️ Meld

 4. SLUITING NEW BALANCE
  @ dezzenaar: weet niet wie dit zegt maar het is in het geheel onjuist. ( heb wel een idee welke zelfstandig ondernemer aan de thorbecke gracht dit soort onzin in de wereld brengt
  1 is de gemeente reeds 30 jaar eigenaar van het pand en de rest van de 3e bredehoek en kanon steeg
  2 gaat de nieuw bouw op het schaepmanterrein lopen tot het pand waar voorheen transport bedrijf lenderink in zat

  er is alleen sprake geweest van overname door de vrienden van de stadskern maar dan blijft het huurcontract gewoon in stand.  ⚠️ Meld

 5. @ Dezzenaar, die zwervers en dealers die er altijd staan volgens jou hebben niets te maken met de coffeeshop. Waar leid je dat uit af?


  ⚠️ Meld

 6. De zwervers bedelen om geld voor wiet uit de coffeeshop, de meesten hebben een verbod in het binnenhof, en laten anderen voor hun halen. De dealers kopen in en verkopen het voor het dubbele bedrag aan minderjarigen of diegene die daar een verbod hebben. Ik woon in de nieuwstraat en heb dit soort taferelen vaak meegemaakt. Toen ik nog minderjarig was heb ik enkele malen wiet gekocht van deze personen, die ook vaak rondom wijlen zero zero rond hingen. Ook staat een bekende fietsenhandelaar daar vaak te loeren op fietsen, die hij steelt, en daarna verkoopt voor een paar euro. Hij heeft mij al 2 maal een fiets aangeboden voor 5 euro, erbij zeggend dat hij dan een jointje kon kopen in de coffeeshop. Allemaal randverschijnselen van deze coffeeshop, daar leidt ik dit allemaal van af 🙂


  ⚠️ Meld

 7. …de meesten van deze personen worden trouwens in het hoogseizoen vast gezet en in november weer op straat gezet, de afgelopen weken ben ik meerdere ‘oude bekenden’ tegen gekomen die ik van de zomer al ‘miste’.


  ⚠️ Meld

 8. @Wereldverbeteraar ik denk niet dat ze bij de coffeeshop “horen”
  omdat ze ook in holtenbroek op het plein staan( geen coffeeshop) en op andere plekken in de stad en wijken waar geen coffeeshops zijn. En ze verkopen ook nog eens producten die de coffeeshop verkoopt en waar het merendeel van de coffeeshopbezoekrs nix mee te maken wil hebben.
  In een stad als terneuzen hebben ze er ook een heleboel en ook geen coffeeshops

  hierom denk ik dat het sluiten van de coffeeshops geen op lossing is tegen het verschijnen van coke/crackdealers op straat


  ⚠️ Meld

 9. Als zero zero zig gewoon aan de regels had gehouden was de overlast bij binnenhof nooit zo groot geweest..

  @dezzenaar Welke acties heb je zelfondernomen om er wat aantedoen ? of ben je het typen van zeuren en zeiken….?  ⚠️ Meld

 10. pand van lenderink is nog gewoon van de familie het pand tussen het pand van lenderink en schaepman is nog steeds van de familie de vries die daar vroeger hun accuhandel hadden zitten, het witte pand op de hoek 3e bredehoek /thorbeckegracht /kanonsteeg is nog steeds van meneer keur/zeur ( niet van de rederij)
  en de rest van de panden tussen de 3e bredhoek en de dijktraat zijn allemaal nog in bezit van de mensen die er wonen en werken, dus heb geen idee waar de verhalen vandaan komen…..
  maar ik geloof er nix van!!  ⚠️ Meld

 11. meneer keur is wel van de rederij, en hem een zeur noemen is nogal kortzichtig ik hen hem al een flinke tijd en hij is een van de meest integere vriendelijke mensen die ik ken.


  ⚠️ Meld

 12. de familie keur van de rederij woont een stukje verder langs de gracht, had het hier echt over de bewoner van het witte pand op de hoek thorbekegracht kanonsteeg, heb er niet voor nix achter gezet NIET VAN DE REDERIJ


  ⚠️ Meld

 13. ik denk toch dat de overlast alleen in te perken is als er meer verkoop punten komen waar door de overlast die grotendeels veroorzaakt wordt door de grote toeloop verdeeld wordt over verschillende lokaties. de grootste overlast ontstaat doordat mensen geen rekening houden met elkaar “wat maakt het uit als ik mn auto ergens neer zet met een dikke subwoofer op 10 ik vindt het toch vet, wat maakt mij de rest van de wereld uit”. Maar dat zie je ook bij de snackbar, videotheek, pinautomaat enz. enz.
  Vraag maar eens aan iemand bij de mac drive waarom hij daar een half uur staat met een draaiende motor, je zal echt geen vriendelijk antwoord krijgen.


  ⚠️ Meld

 14. Maar dat zie je ook bij de snackbar, videotheek, pinautomaat enz. enz.

  Klopt, heb ook de hele dag drukte voor de stoep vn de snackber tegenover. Vind het wel gezellig, hoewel sommigen er ook een bende van maken. Hier wordt ook wel gedeald, laatst nog iemand met een spuit in zijn arm op de stoep liggen verderop. Toch heeft de assendorperstraat geen shops.


  ⚠️ Meld

 15. Weer verhalen waar een mens behoorlijk wijzer van wordt! Van mij mag de koffieshop(wat een naam) in deSteenstraat met onmiddelijke ingang gesloten worden. Er zijn paaltjes geplaatst hoek nieuwstraat zodat er geen auto’s in kunnen en uit kunnen vanaf de melkmarkt. maar vormt wel weer een blokkade voor de fietsers, en dan bedoel ik niet de gasten van de wietshop.


  ⚠️ Meld

Reageer