Grevelingen - Foto: Wouter Steenbergen
Grevelingen
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Dikker wordende bewolking, kans op een bui

Zwolle – Maandagochtend schijnt de zon futloos door velden sluierbewolking heen. Het is slechts enkele graden boven nul en op het gras kan in alle vroegte rijp zitten. In de loop van de ochtend ontstaan stapelwolken.

Er is een redelijke kans dat eentje uitgroeit tot een buienwolk, waar je met een beetje pech best nat van wordt. Of dat recht boven Zwolle gebeurt, is niet te voorspellen. Raadzaam dus om vanaf het einde van de ochtend buienradar in de gaten te houden. De grootste kans op een bui heb je in de middag. Het kwik in je tuinthermometer gaat ‘s middags omhoog naar ongeveer 13 graden. De wind is eerst zwak tot matig, kracht 2 tot 3. In de middag trekt hij aan naar kracht 4.

De wind komt maandag niet uit het noordwesten, zoals afgelopen dagen, maar uit het zuidwesten. Maandagavond draait de wind verder naar richtingen rond zuid en neemt tijdelijk af. Deze winddraaiing is een van de tekenen dat er een weersverandering op til is. Een weersverslechtering, beter gezegd.

Een lagedrukgebied met een portie slecht weer op het menu trekt dinsdag over de Noordzee oostwaarts richting Denemarken. Het sleept regenfronten mee, die in de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend hier overtrekken. Maandag tegen middernacht wordt de eerste regen boven Zwolle verwacht. De wind is dan aan het toenemen.

De nacht van maandag op dinsdag is kletsnat en onstuimig. Ook dinsdag overdag zijn er buien en staat er veel wind. Verwacht wordt windkracht 5, een vrij krachtige wind, vanuit het zuidwesten tot westen. Daarbovenop is er kans op windstoten tot ongeveer 75 kilometer per uur. In de middag is de wind het sterkst, in de avond begint de wind geleidelijk af te nemen. Het wordt amper 10 graden.

De nieuwe week verloopt verder koel en de stad is regelmatig nat. Dit lijkt helemaal niet op lente. Maar er gloort hoop: komend weekend hebben we waarschijnlijk een veel warmer weertype met middagtemperaturen boven de 20 graden in Zwolle.

Artikel delen: