Zwolle-IJsselkanaal - Foto: Wouter Steenbergen
Zwolle-IJsselkanaal
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Onaangenaam door koude, harde wind en buien

Zwolle – Dinsdag begint en eindigt onaangenaam koud, nat en winderig. ‘s Morgens vroeg regent het geregeld flink door in Zwolle, terwijl de wind aanstaat met kracht 4 uit het zuidwesten. En er komt nog meer regen en wind bij.

In de middag trekt de wind aan naar kracht 5 af en toe, ook wel ‘vrij krachtig’ genoemd. Hij draait dan iets naar west. Voor de middagperiode is code geel afgegeven voor Overijssel vanwege windstoten tot ongeveer 75 kilometer per uur. Deze kunnen optreden tijdens buien, die in de middag extra opleven. Zaken die niet goed vastzitten worden te pakken genomen door de wind. Bij de felste buien kan onweer voorkomen en misschien ook hagel. Ook ‘s avonds tijdens dodenherdenking kan nog een bui met wind over Zwolle trekken.

Er wordt voor dit etmaal 10 tot 20 liter regenwater per vierkante meter berekend. Regen en wind worden veroorzaakt door een lagedrukgebied dat boven de Noordzee rondtolt, onderweg van Engeland naar Denemarken. Aan de Noord-Hollandse kust en op de Waddeneilanden komt een stormachtige wind, windkracht 8, te staan.

De temperatuur in Zwolle haalt misschien net 10 graden in de middag. Maar in de wind en regen voelt het aan alsof het kouder dan 5 graden is. De harde wind blaast in de middag gaten in de bewolking waardoorheen de zon soms zichtbaar is. In de tweede helft van de avond bindt de wind iets in, maar hij gaat bepaald niet liggen. Er is nog steeds kans op een bui, ook in de nacht naar woensdag, maar ze worden minder fel.

Woensdag is het schuldige lagedrukgebied boven Denemarken aangekomen. Lucht vanuit het westen stroomt hierheen. Die lucht komt met een bocht uit de poolstreken en er kunnen zich gemakkelijk buien in ontwikkelen. De maximumtemperatuur van 10 graden is veel te laag voor begin mei. De aangevoerde lucht is wel helder, er verschijnen stapelwolken in, tezamen met de zon. De wind uit west tot noordwest is nog steeds stevig: kracht 4.

Donderdag en vrijdag kunnen nog enkele buien opdoemen boven de stad. De wind neemt af naar matig, kracht 3. Het is nog te koel, maar daar komt in het weekend eindelijk verandering in. Het is nu nog moeilijk voorstelbaar, maar zondag en maandag wordt in Zwolle 20 tot 25 graden verwacht.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Wat een weertje vandaag het lijkt wel herfst. Ik woon zeven hoog en de wind giert om de flat en Zwolle is bedekt met grijze lucht. Vanmorgen een fietser omver geblazen bij mij voor de deur beneden gelukkig kon hij of zij nog verder gaan .


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.