D66 Zwolle wil duidelijkheid over wifi tracking in Zwolse binnenstad - Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

D66 Zwolle wil duidelijkheid over wifi tracking in Zwolse binnenstad

Zwolle – Bezoekers van de Zwolse binnenstad moeten ervan op aan kunnen dat ze in vrijheid kunnen winkelen in het centrum van de stad. D66 Zwolle vindt het daarom belangrijk dat het registreren van bezoekers om drukte of looppatronen vast te stellen op een verantwoorde manier gebeurt.

De Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde onlangs dat dat in Enschede niet goed was gegaan en legde die gemeente daarom een torenhoge boete op. Omdat Zwolle ook gebruik maakte van hetzelfde bedrijf dat in Enschede bezoekers registreerde met behulp van wifi, wil D66 Zwolle van het college zekerheid dat mensen hier niet op een ongeoorloofde manier zijn gevolgd.

Het volgen van bezoekersstromen in een drukbezocht winkelcentrum kan waardevolle informatie opleveren om de Zwolse binnenstad veilig en gastvrij te houden. Maar dat moet volgens D66-raadslid David Hof dan wel op een verantwoorde manier gebeuren.

“De privacy van onze inwoners en bezoekers van de stad is ons veel waard. Het mag niet zo zijn dat je in Zwolle komt winkelen en een computer via het wifi-signaal op je telefoon precies bijhoudt waar je allemaal naartoe gaat.” In Enschede gebeurde dat wel. Een klacht van een inwoner bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) leidde uiteindelijk tot een boete van 600.000 voor de gemeente Enschede. De AP stelde dat deze vorm van registreren veel te ver ging.

Hof: “Zwolle maakte in het verleden gebruik van de diensten van hetzelfde bedrijf dat in Enschede de registratie deed. We willen daarom van het college zekerheid dat het hier op een andere, wel geoorloofde manier is gegaan.” Namens D66 stelt David daarom schriftelijke vragen aan de verantwoordelijke wethouder.

Artikel delen: