Russenweg - Foto: Wouter Steenbergen
Russenweg
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: ‘s Middags toenemende kans op buien

Zwolle – Zaterdag zet een lagedrukgebied bij Ierland koers naar onze omgeving. Dat zullen we weten dit weekend. Zaterdagochtend is er al kans op een licht buitje in Zwolle. Vanaf het middaguur worden de buien actiever. Zo’n actief type loost meer regen en laat misschien ook een donderklap horen.

De temperatuur ‘s middags is ongeveer 15 graden, tijdens een bui koeler. Zaterdagmorgen vroeg kan het wolkendek tijdelijk gesloten en grijs zijn. In de loop van de ochtend breekt dat open en ontstaan stapelwolken, waar de zon tussendoor glipt. In de loop van de middag worden de wolken weer dikker. De kans op een bui neemt toe, tot in het begin van de avond. De wind is zwak tot matig, maar kan tijdens een bui opspelen. In de loop van de avond dooft de buiigheid uit, op een klein nachtbuitje na. Dit buienschema geldt globaal ook voor de zondag.

Zondagmorgen krijgt Zwolle mogelijk een buitje in de lichte categorie, zondagmiddag is er kans op een steviger exemplaar. Of twee. Tussendoor enige zonneschijn, bij iets meer wind dan op zaterdag: windkracht 3 tot 4 uit het zuidwesten. De middagtemperatuur blijft waarschijnlijk onder de 15 graden steken, vooral wanneer het stevig doorregent. Onweer is zondagmiddag een optie. In de avond zakt de buiigheid in.

In de nacht van zondag op maandag komt het Ierse lagedrukgebied met zijn kern boven onze omgeving aan. Dat levert behalve een lage barometerstand nog meer regen op. In de kleine uurtjes van maandag al en in de ochtend. Vanaf het middaguur gaan de regenregisters open en staan stevige buien met mogelijk onweer op het programma.

Niet elke bui zal precies over Zwolle trekken. Maar zeker is dat Zwolle er maandag en in het weekend een aantal op bezoek krijgt. Maandag komt de wind uit het westen tot noordwesten met kracht 3 tot 4.

In de nieuwe week is het wisselvalligheid troef. De kans op (buiige) regen is elke dag groot in Zwolle. In de ochtenden heb je de meeste kans om het een beetje droog te houden. De maximumtemperatuur is ongeveer 15 graden en dat is beneden de maat voor deze tijd van het jaar.

Artikel delen: