Publieksprijs beste leerbedrijf 2021 voor Zwolse Onderwijsteststraat - Foto: GGD IJsselland
Foto: GGD IJsselland

Publieksprijs beste leerbedrijf 2021 voor Zwolse Onderwijsteststraat

Zwolle – Het initiatief voor een eigen onderwijsteststraat in Zwolle heeft maandagavond tijdens het mbo Ambassadeursgala, de publieksprijs voor beste leerbedrijf 2021 gewonnen.

Tijdens het gala werden acht leerbedrijven uitgelicht die in het afgelopen coronajaar kans hebben gezien om in deze lastige periode tóch mooie en creatieve oplossingen te vinden zodat mbo-studenten konden doorgaan met hun stage of leerbaan. In totaal bracht 24 procent van de kijkers van het Ambassadeursgala een stem uit op de Zwolse Teststraat.

Het initiatief voor het oprichten van een eigen teststraat is vorig najaar, in september 2020, ontstaan. Leraren in het basis en voortgezet onderwijs konden zich in die periode met voorrang bij de GGD laten testen maar dat voorrecht gold niet voor leraren in het mbo en hbo. Om veilig les te geven en lesuitval te voorkomen was het voor de vier mbo- en de vier hbo-scholen in Zwolle van groot belang dat ook deze onderwijsmedewerkers snel konden worden getest.


Eind oktober 2020 is de Zwolse Acht, een samenwerking tussen de acht mbo- en hbo-scholen in Zwolle, gestart met een eigen onderwijsteststraat. Alle medewerkers van de acht onderwijsinstellingen kunnen zich in deze teststraat laten testen. Binnen een half uur hebben ze de uitslag en weten ze of ze al dan niet fysiek les kunnen geven of fysiek op kantoor aanwezig kunnen zijn. Alle positieve testuitslagen worden met de GGD gedeeld, van waaruit met het bron- en contactonderzoek wordt gestart.

In de maanden daarna, in de winter van 2020, heeft de Zwolse Acht ook een teststraat kunnen openen voor externen, voor het bedrijfsleven van de regio Zwolle. Deze teststraat wordt bemand door mbo studenten Doktersassistent, Beveiliging, Travel & Hospitality en HBO studenten Verpleegkunde. De afgelopen acht maanden hebben zij beroepspraktijkervaring op
kunnen doen in deze teststraat en kunnen nu zonder vertraging hun schooljaar afronden.


In de afgelopen acht maanden zijn door de studenten meer dan 4.000 tests afgenomen, soms meer dan 100 testen per dag. Voor studenten en alle betrokkenen is deze teststraat een mooi en bijzonder initiatief met een belangrijke maatschappelijke opdracht geweest: studenten hebben naast het opdoen van relevante praktijkervaring toch ook het idee dat ze wat hebben kunnen betekenen in deze coronacrisis. Vanuit dit initiatief is de Zwolse Acht ook met de GGD in gesprek gegaan over het helpen inrichten van vaccinatiestraten. Vanaf mei 2021 zijn ruim 40 studenten van de Zwolse Acht ook betrokken bij twee vaccinatiestraten.

Trots
“Natuurlijk zijn we waanzinnig trots op deze prachtige prijs: een welverdiend eerbetoon voor onze
hardwerkende en flexibele studenten (die ook in vakanties hebben doorgewerkt) en voor alle betrokken docenten en medewerkers. Daarnaast is deze prijs een mooie waardering voor de samenwerking tussen de acht Zwolse mbo- en hbo-scholen.”,aldus de Zwolse Acht.

Artikel delen: